Sa sjednice Vlade FBiH
0

Osiguranje nedostajućih količina struje za kupce

Sarajevo-x.com
Federalna vlada je danas donijela Zaključak kojim je zadužila elektroprivredna preduzeća u Federaciji BiH da, svako u okviru svojih nadležnosti, osiguraju snabdijevanje svih nekvalificiranih (tarifnih) kupaca/potrošača električne energije u Federaciji BiH, uključujući i kvalificirane kupce koji su se opredijelili da budu snabdijevani kao tarifni kupci.

Prema tome, obje elektroprivrede u Federaciji BiH su dužne iz vlastitih kapaciteta zajednički osigurati dio nedostajuće količine električne energije za potrebe snabdijevanja kupaca na području djelovanja JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

To će biti urađeno tako što će JP Elektroprivreda BiH komercijalno isporučiti vlastite bilansne viškove od 400 GWh JP Elektroprivredi HZ HB Mostar, po međusobno dogovorenoj cijeni.

Osim toga, JP Elektroprivreda HZ HB Mostar dužna je da za potrebe snabdijevanja kupaca električnom energijom sa svog područja djelovanja osigura još 438 GWh. Dio nedostajuće električne energije u iznosu od 372 GWh dužan je osigurati Aluminij d.d. Mostar, a 70 GWh treba osigurati B.S.I Jajce, svaki za svoje potrebe, a putem tržišta električne enrgije.