SIPA
0

Osiguranje Bidena prošlo bez incidenta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji su zajedno s kolegama iz FMUP-a, MUP-a KS, MUP-a RS-a, te u suradnji s OSA-om i Graničnom policijom BiH sudjelovali u osiguranju američkog potpredsjednika Josepha Bidena tokom njegove dvodnevne posjete našoj zemlji, nisu zabilježili nijedan incident koji bi mogao utjecati na njegovu sigurnost.

Na osiguranju visoke američke delegacije, osim djelatnika američke Tajne službe, sudjelovalo je i 1226 policijskih djelatnika iz navedenih policijsih agencija. Oni su, poduzimajući dosta složenu i s profesionalnog aspekta zahtjevnu sigurnosnu akciju, a u povodu jedne od najznačajnijih posjeta stranih delegacija BiH, u svega nekoliko dana legitimirali 443 osobe, izvršili 2153 provjere vozača i vozila, 3019 kontradiverzionih pregleda vozača i vozila, uključujući i sve trase kojima se delegacija kretala, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu Ministarstva sigurnosti BiH.

U opsežnoj sigurnosnoj akciji devet osoba je lišeno slobode, među kojima je i jedna osoba osumnjičena za kazneno djelo nelegalno prometovanje eksplozivnim materijama.

Navedeni pokazatelji jasno ukazuju na činjenicu da su policijski djelatnici BiH u stanju provoditi kompleksne mjere i radnje iz svoje nadležnosti sukladno profesionalnim standardima, čime su na najbolji način prezentirali zajednički rad domaćih i stranih policijskih agencija, te drugih institucija u BiH, navodi se u saopćenju.