BiH
0

Osigurana sredstva za deminiranje 80 lokacija širom BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Evropska unija putem IPA fondova izdvojila je 1,5 miliona eura za projekt "Čišćenje mina i tehničko izviđanje" kojim će biti deminirano 80 lokacija u 20-25 općina širom BiH.

Za izvođenje ovog projekta Udruženje za borbu protiv mina "STOP Mine" Pale potpisalo je ugovor s delegacijom EU u BiH, vrijedan 1.670.000 eura.

Preostala sredstva od 170.000 eura osigurat će Vlada Brčko Distrikta.

"Još nije napravljen kompletan plan za općine i lokacije na kojima će se vršiti deminiranje, ali uskoro ćemo imati plan za prvih šest mjeseci 2010.", kazao je danas Feni predsjednik Udruženja "STOP Mine" Radosav Živković.

Razlog tome je što Udruženje treba da napravi plan zajedno s Centrom za uklanjanje mina prema čemu će se odrediti prioriteti za određene općine.

"Za sada znamo da ćemo početi radove na području općine Stolac i Ravno", dodao je.

Živković je naglasio da će proces deminiranja trajati dvije godine i to 20 radnih mjeseci.

Na projektu će raditi 50 deminera podijeljenih u šest timova, uz angažiranje mašine za pripremu zemljišta i pasa specijalno obučenih za pronalaženje mina.

Udruženje za borbu protiv mina "STOP Mine" u prethodne četiri godine realiziralo je dva projekta koje je EU finansirala s oko sedam miliona KM.

U partnerstvu s domaćim deminerskim organizacijama ukupno je deminirano oko četiri miliona kvadratnih metara rizične površine na 115 lokacija u 38 općina širom BiH.