Savez logoraša BiH
4

Osigurana pravna pomoć za Samira Avdića

FENA
Savez logoraša Bosne i Hercegovine osigurao je pravnu pomoć Samiru Avdiću koji se već 36 mjeseci nalazi u pritvoru u Bijeljini, a koga je bijeljinski Okružni sud 4. marta nepravomoćno osudio za navodno ubistvo Muniba Mustafića u augustu 1995. godine na području općine Srebrenica.

U vezi s tim advokati koje je angažirao Savez logoraša uputili su žalbu na ovu presudu "zbog bitnih povreda krivičnog postupka i Krivičnog zakona te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja", kao i zahtjev za njegovo puštanje iz pritvora.

Samir Avdić je jedan od četvorice Srebreničana, koji su skrivajući se nakon pada Srebrenice jula 1995. uspjeli izbjeći masovne egzekucije, a koje je policija RS-a uhapsila 1996. godine, tereteći ih za navodno ubistvo. Kasnije je postupak protiv Avdića vođen odvojeno.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo kako se Samir Avdić, koji je proveo tri mjeseca u logoru u Zvorniku, obratio za pomoć Savezu logoraša BiH.

Izrazio je bojazan da bi ovaj pritvorenik bijeljinskog zatvora, s obzirom na teško zdravstveno stanje, mogao biti izložen zloupotrebama u svrhu nekih drugih ciljeva, podsjećajući da mu je Samir Avdić tokom posjete ispričao kako mu je nuđena sloboda u zamjenu za svjedočenje protiv Nasera Orića.

Na zakonske aspekte cijelog slučaja ukazali su Avdićevi pravni zastupnici, advokati Damir Alagić i Muhamed Sušić, izražavajući očekivanje da će Vrhovni sud RS-a otvoriti novi pretres na kojem će biti izvedeni novi dokazni prijedlozi, odnosno da će ukinuti prvostepenu presudu i vratiti predmet prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Inače, četvorica Srebreničana, među kojima i Samir Avdić, su 1997. razmijenjeni na temelju dogovora ondašnjih vlasti, pa je on u međuvremenu boravio u SAD-u. Međutim, MUPRS raspisao je potjernicu na temelju koje je izručen 2007. godine. U međuvremenu protiv njega je vođen sudski postupak u odsutnosti.