Vlada ZDK
0

Osigurana konkretna pomoć povratnicima

FENA
Zenica
Zenica
Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je na 201. sjednici usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Prema informaciji Press službe ZDK-a, ove izmjene rezultat su donesenih izmjena na nivou Federacije BiH kojim je na kantone prenesena obaveza finansiranja zaštite lica sa invaliditetom i to prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica za osobe sa 100 i 90 postotnim tjelesnim oštećenjem starosne dobi iznad 65 godina.

Ovim zakonom također su implementirane i izmjene federalnog zakona o civilim žrtvama rata.

„Danas je usvojen i Izvještaj Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice o namjenskoj potrošnji budžetskih sredstava za prvo polugodište 2010. godine.

Centru za socijalni rad Zenica odobreno je 3.000 KM za istraživanje i unapređenje socijalnog rada, te štampanje brošure povodom 50 godina postojanja.

Centru za socijalni rad Vareš dodijeljeno je 1.800 KM za pomoć šestorici uposlenika preduzeća 'Sakupljanje sekundardnih sirovina' Vareš.

Općini Maglaj za pomoć u rekonstrukciji stambenog objekta povratnika Stipe Maleša odobreno je 4.000 KM, dok je Općini Tešanj odobreno 3.000 KM za obnovu stambenog objekta raseljene Ajke Zečević te 4.500 KM u iste svrhe za raseljenog Mirheta Šaćirovića iz Teslića“, stoji u informaciji Press službe ZDK-s.

Srpskoj pravoslavnoj opštini Žepče odobreno je 4.500 KM za sanaciju hrama Rođenja Presvete Bogorodice, s ciljem podrške održivog povratka, dok je Branki Karač, povratnici u općinu Zenica odobreno je 3.000 KM za adaptaciju devastiranog stana.