BiH
0

Osiguran novac za pripremne radove i infrastrukturu za izgradnju državnog zatvora

FENA
Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva pravde usvojilo Odluku o odobravanju 800.000 KM iz budžetskih rezervi za finansiranje troškova pripremnih radova i infrastrukture za izgradnju državnog zatvora BiH.

Ministar pravde BiH Slobodan Kovač je danas izjavio za Fenu da je to ministarstvo po programu za izgradnju državnog zatvora u 2006. godini bilo dužno da osigura milion i 300 hiljada KM.

"To je obaveza BiH, ustvari, za finansiranje izgradnje državnog zatvora. Mi smo na poziciji Ministarstva pravde imali 500 hiljada i trebalo nam je još 800 hiljada KM", kazao je Kovač dodajući da se Ministarstvo pravde obratilo zahtjevom da se iz budžetskih rezervi dodijeli taj novac i on je dodijeljen.

Prema njegovim riječima, sada treba da bude napravljen sporazum s Općinom Istočna Ilidža i da se ugovorom precizira za šta će biti korišten novac. Pojasnio je da će on biti korišten za plaćanje rente i za uspostavljanje infrastrukture za izgradnju budućeg državnog zatvora.

"Tu nam pomaže Ured registrara da se tačno i precizno utvrdi šta je to opština dužna da uradi“, kazao je ministar Kovač dodajući da se sve radi po projektu za izgradnju državnog zatvora koji već postoji.

"Čekamo još samo da se ta specifikacija napravi da bi Pravobranilaštvo moglo da da saglasnost za potpisivanje ugovora, koji bi trebalo biti potpisan ovih dana“, kazao je Kovač dodajući kako bi u novembru trebalo biti postavljen temeljac.

Za izgradnju državnog zatvora potrebno je 14,4 miliona eura, a kapacitet zatvora bi bio 350 ležaja.