Vlada KS utvrdila Prijedlog budžeta
0

Osiguran novac za medicinski blok na KCUS-u sa 10 operacionih sala

FENA
Nakon što je završena dvadesetodnevna javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2011. godinu, Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog budžeta od 716.500.000 KM, što je za 1,5 miliona KM više u odnosu na Nacrt.

Ovako predloženi budžet bit će upućen u skupštinsku proceduru, a o njemu će se zastupnici u Skupštini KS-a izjasniti na sjednici koja je zakazana za 31. mart, kada ističe i Odluka o privremenom finansiranju Kantona.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji kazao Muhamed Kozadra, ministar finansija KS-a, svi zahtjevi pristigli u toku javne rasprave bili su za povećanje budžeta. Kada su sumirani svi zahtjevi oni su iznosili 821 milion KM.

Kozadra je objasnio da se povećanje od 1,5 miliona KM odnosi na razgraničenje namjenskih prihoda iz ranijih godina. Unutrašnja prestrukturiranja budžeta odnose se na Toplane.

Dodao je da je u ovom budžetu predviđeno oko 200 miliona KM investicija. Vlada je potpisala protokole s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetskom bankom o finansiranju kapitalnih projekata.

"U budžetu se nalaze i vlastita učešća u tim projektima. Već imamo započetu implementaciju projekta kolektora i sanacije kanalizacionog sistema u iznosu od 46 miliona KM. Postoji i 20 miliona iz pretpristupnih fondova za razvoj kanalizacionog sistema koji će implementirati u toku tri do četiri godine", pojasnio je Kozadra.

Završena je kompletna procedura za razvoj vodovodne mreže (60 miliona KM), ističe Kozadra, tih sredstava nema kroz budžet, ali je Vlada stvorila sve pretpostavke i provela procedure za početak tih investicionih projekata, koji se svuda u svijetu finansiraju iz kreditnih zaduženja.

Premijer KS-a Fikret Musić kazao je da je Vlada zasjedala od subote, naglašavajući da u prva tri mjeseca 2011. godine nije došlo u pitanje likvidnost budžeta te da su sve obaveze izvršene.

Musić je još jednom ponovio da sve dok traje proces donošenja budžeta neće biti upošljavanja novih radnika.

Na današnjoj pres-konferenciji ministar zdravstva Zlatko Vuković kazao je da Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo iznosi 334.230.000 KM. Oko 23 miliona KM predviđeno je za kapitalna ulaganja, a najveći dio tih sredstava ići će na izgradnju centralnog medicinskog bloka na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Planirano je da se centralni blok završi u roku od dvije do dvije i pol godine. Plan je da se što prije počne graditi deset operacionih sala, a potom dolazi hospitalni dio", kazao je Vuković.

Najveći dio zdravstva finansira se iz Federalnog fonda solidarnosti, a za ovaj fond izdvojeno je oko 30 miliona KM. Vuković je izrazio nadu da će s tim sredstvima biti neke usluge i proširene.

Naglasio je da se plate za 7.200 uposlenih u zdravstvu ove godine neće smanjivati te da će lista esencijalnih lijekova biti proširena.