Dok se oporavlja od rata
12

FOTO / OSCE: Zločini iz mržnje razdiru bh. društvo

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Bosanskohercegovačkom društvu, koje se još uvijek oporavlja od posljedica proteklog rata, prijeti opasnost od zločina počinjenih iz mržnje, koji narušavaju procese pomirenja, navodi se u izvještaju OSCE-a u BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH izdala je izvještaj pod nazivom “Borba protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje”, u kojem se bosanskohercegovačkim vlastima i organizacijama civilnog društva daju preporuke kako da se nose sa ovim fenomenom.

Fletcher Burton, šef Misije OSCE-a u BiH, rekao je da je njegova organizacija u proteklih pet godina pratila pred lokalnim pravosuđem 100 suđenja za zločine iz mržnje, te je na osnovu toga izdala zaključke da se poboljša zakonodavni okvir i ostvari specijalizirana obuka za pravosudne i policijske agencije kako bi se efikasnije vodili postupci za ovu vrstu zločina.

“Krivična djela počinjena iz mržnje razdiru ovo društvo. Ona uništavaju povjerenje i zajednice. To je razlog zašto ne želimo da ovaj izvještaj bacimo na policu. Nastavit ćemo našu zagovaračku kampanju i koristit ćemo ove preporuke da poboljšamo rad različitih agencija koje se bave ovim problemima”, kazao je Burton.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prema riječima Saše Bojanića, pravnog savjetnika OSCE-a u BiH, koji je radio na izvještaju, najčešći oblici zločina iz mržnje u ovoj zemlji jesu verbalni i fizički napadi na pripadnike drugih etničkih grupa i napadi na religijske objekte.

Praćenjem 100 suđenja pred bosanskohercegovačkim pravosuđem, OSCE je zaključio da presude za zločine iz mržnje trebaju biti oštrije od presuda za iste zločine u svojoj bazičnoj formi, kako bi se osiguralo da postoji pošteno i pravedno obeštećenje za pretrpljenu štetu.

“Nerazmatranje naknade štete u većini predmeta krivičnih djela počinjenih iz mržnje jeste zabrinjavajuće. Pozivanje na predrasude kao motiv za počinjenja djela i dosuđivanje naknade za štetu važni su načini za prepoznavanje ozbiljnosti i težine djela”, zaključeno je u izvještaju.

Ambasador Burton je kazao da će Misija OSCE-a o svojim zaključcima razgovarati sa vlastima i organizacijama civilnog društva u BiH kako bi se potpomogla “borba protiv zločina iz mržnje”.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Preporuke, kako je otkrio Burton, tiču se pet segmenata – usvajanje boljeg zakonodavnog okvira za procesuiranje djela iz mržnje, osiguravanje specijaliziranog treninga za pravosuđe i policijske agencije, prikupljanja podataka o svim zabilježenim slučajevima, kao i javno osuđivanje svih zločina iz mržnje i podrška nevladinim organizacijama koje rade na pomirenju.

Adam Kobieracki, direktor OSCE-ovog Centra za prevenciju konflikta, istakao je da je ključno da se spriječi porast zločina iz mržnje s obzirom da oni izazivaju “tenzije, koje lako mogu prerasti u otvoreni sukob”.