BiH
0

OSCE: Sutra izvještaj o utjecaju građana na općinske budžete

FENA
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini sačinila je Izvještaj o učešću građana i njihovom utjecaju na općinske budžete za 2007. godinu u Bosni i Hercegovini o kojem će javnost biti upoznata sutra u Banjoj Luci.

Nalazi navedeni u ovom izvještaju zasnovani su na istraživanju koje je provedeno u 74 od 142 općine u BiH.

U Izvještaju se razmatraju mehanizmi i procedure koje su posmatrane općine razradile kako bi građanima omogućile učešće u procesu izrade budžeta, te se analizira koliko su djelotvorni bili ti mehanizmi i procedure, saopćeno je iz banjalučkog Ureda OSCE-a.

U Izvještaju se ističu i djelotvorni pristupi izradi budžeta uz učešće građana, a planirano je da Izvještaj služi općinama kao sredstvo koje će se koristiti u svrhu jačanja uključivanja građana u proces izrade općinskih budžeta.

Ovo je jedna od četiri regionalne radionice koje tokom juna Misija OSCE-a u BiH organizira u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, kako bi prezentirala Izvještaj.

Za predstavnike općina, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija ova radionica predstavlja priliku da razgovaraju o nalazima navedenim u Izvještaju i razmijene ideje i mišljenja.