BiH
0

OSCE: Sudstvo u BiH mora osigurati zaštitu pretpostavke nevinosti

FENA
OSCE-misija u BiH objavila je Izvještaj pod nazivom "Pretpostavka nevinosti: Primjeri nepoštovanja međunarodno priznatih standarda u oblasti zaštite ljudskih prava pred sudovima u BiH", kako bi pomogla sudstvu da funkcionira u skladu s međunarodnim standardima.

Glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević -Podžić je izjavila kako Izvještaj analizira određene problematične primjere u kojima je možda dovedeno u pitanje pravo osumnjičenoga, odnosno optuženoga da se smatra nevinim.

OSCE stoga izražava zabrinutost što postoje primjeri, posebno u stadiju postupka kada se optuženi izjašnjava o krivnji, da sudovi u BiH, uglavnom, na nivou općinskih i osnovnih sudova ne poštuju pravo optuženih da se smatraju nevinim, što može imati negativne posljedice po njihovo pravo na pravičan kazneni postupak.

Tipični primjeri slučajeva ovih kršenja su, kako navode u OSCE-u, kada sudije postavljajući specifična pitanja navode optužene da se izjasne krivima.

-Pretpostavka nevinosti znači da se prema nekoj osobi koja se tereti za kazneno djelo mora postupati kao da nije počinila kazneno djelo, sve dok neovisan i nepristran sud pravomoćnom presudom ne utvrdi njenu krivnju. Ovo je posebno bitno ako znamo da kršenje ovog principa može dovesti do ugrožavanja prava na pravično suđenje, istaknula je Čaušević-Podžić.

Ona navodi kako poštivanje ovog principa osigurava povjerenje građana u vladavinu zakona.

U Izvještaju se iznose i preporuke za odgovarajuće sudionike o tomu kako pristupiti rješavanju uočenih problema. Pravosudni organi su dužni biti suzdržani od poduzimanja bilo kakve radnje koje impliciraju krivicu optuženoga.

Kako ističu u OSCE-u, posebno je važno izbjegavati radnje kao što je prijetnja izricanja strožije kazne ukoliko slučaj dođe do suđenja. Stoga je od izuzetne važnosti da se poštuju standardi, postavljeni u Kodeksu ponašanja sudija i tužilaca, a koji se tiču poštivanja međunarodnih normi iz oblasti ljudskih prava.

OSCE poziva Visoko sudsko i tužilačko vijeće da istraži slučajeve u kojima su sudije prekrišile princip pretpostavke nevinosti.