BiH
0

OSCE prezentirao izvještaj o utjecaju građana na općinske budžete

FENA
OSCE-misija u BiH prezentirala je danas u okviru radionice organizirane u Sarajevu Izvještaj o učešću građana i njihovom utjecaju na općinske budžete za 2007. godinu u BiH.

U ovom izvještaju se razmatraju mehanizmi i procedure koje su bh. općine izradile kako bi građanima omogućile učešće u procesu izrade budžeta.

Nalazi iz Izvještaja, koji je urađen u okviru OSCE-ovog Projekta za reformu lokalne uprave, zasnovani su na istraživanju provedenom u 74 od 142 općine u našoj zemlji.

Utjecaj građana na općinski budžet često se ostvaruje putem mjesnih zajednica ili nevladinih organizacija. Dio budžeta na koji građani mogu direktno utjecati sastoji se od iznosa namijenjenih za kapitalne investicije i projekte nevladinih organizacija.Izvještaj je pokazao, prema riječima projekt -menadžerice za Projekt reforme lokalne uprave Arlet Stojanović, da je oko 14 posto planiranih rashoda u općinskim budžetima za 2007. godinu bilo zasnovano na prijedlozima građana.

Pet općina, kako je pokazao Izvještaj, nije uopće raspodijelilo novac na prijedloge građana, dok su ostali potrošili gotovo 50 posto iznosa iz svojih budžeta na projekte koje su sugerirali građani. Jedna od preporuka Izvještaja kojom bi se poboljšalo učešće građana u izradi općinskih budžeta je da se općine obavežu da uzmu u obzir prijedloge građana.

Također, neophodna je i razmjena podataka s građanima u vezi s budžetskim planiranjem, povratna informacija za podnosioce projekata, te uključivanje građana već u fazu pripreme nacrta budžeta.

Radionica održana danas u Sarajevu prva je od četiri koje će tokom ovog mjeseca OSCE organizirati još u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, a u okviru kojih će biti prezentirani zaključci iz Izvještaja.

Za predstavike općina, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija ove radionice su prilika da razgovaraju o nalazima iz Izvještaja i razmijene mišljenja.