Sarajevo
0

OSCE predstavio novi program "Lokalno je primarno"

FENA
OSCE misija u BiH predstavila je danas u Sarajevu svoj novi program pod nazivom "Lokalno je primarno", čiji je cilj unapređenje kvalitete lokalne uprave i povećanje učešća građana u javnom životu.

Inicijativa je pokrenuta u partnerstvu s općinama i organizacijama civilnog društva, a zasniva se na nekoliko programa koje je OSCE realizirao u prošlosti i uključuje nekoliko novih komponenti radi izgradnje jače, otvorenije i odgovornije lokalne uprave.

Program se sastoji od sedam komponenti, a učesnici će izabrati one komponente koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

Direktor Odjela za demokratizaciju OSCE-a Trefor Williams kazao je da će se program fokusirati na jačanje općinskih vijeća i skupština općina, s obzirom na to da je ovaj dio općinske administracije u posljednje vrijeme bio zanemaren.

Također, projektom će se općine poticati da same prepoznaju svoje potrebe i da ih razvijaju, dodao je Williams.

On je naveo da je cilj ovog programa i rad s mladima u ruralnim zajednicama i s marginaliziranim grupama, jer oni dosad nisu imali prilike učestvovati u radu s lokalnim vlastima.

Ovom inicijativom obuhvaćene su i komponente koje se tiču promoviranja zapošljavanja mladih, jačanja lokalnih medija i izgradnja partnerstva između građana i lokalne vlade.

Kako je rečeno, program se zasniva na pretpostavci da jačanje demokratije počinje na lokalnom nivou, povećanjem utjecaja lokalnih zajednica i pružanjem pomoći građanima u identifikovanju i ispunjavanju njihovih prioriteta.