BiH
4

OSCE ponovo u Srebrenici nakon osam godina

Anadolija
Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini ponovo je otvorila svoj ured u Srebrenici, nakon što je prije osam godina iz tog grada premješten u susjedni Bratunac.

Šef Misije OSCE-a u BiH Fletcher Burton pojasnio je da vraćanje ureda ove međunarodne organizacije u Srebrenicu ima višestruki efekat.

"Misija OSCE- a u BiH ima 14 kancelarija. Preseljenja ureda iz Bratunca u Srebrenicu ima više razloga, a prije svega je da pratimo razvoj Srebrenice u narednom periodu i što želimo da budemo blizu opštinskih zvaničnika koji donose odluke, te što su neki ljudi u BiH, između ostalih, i srebrenički načelnik tražili ponovno otvaranje naše kancelarije u ovom gradu", rekao je Burton.

Međunarodne organizacije koje su imale svoje urede u Srebrenici, prije osam godina su ih premjestile u Bratunac pojašnjavajući da to čine zbog boljih komunikacija i smještaja. Njihovo vraćanje u Srebrenici ukazuje da ovaj grad, u kojem su 1995. srpske snage počinile genocid nad Bošnjacima, danas ima sve uvjete za nesmetan rad međunarodnih institucija.

V.d. načelnika Opštine Srebrenica Ćamil Duraković kazao je da je zadovoljan ponovnim dolaskom OSCE-a i izrazio nadu da će to doprinijeti boljoj saradnji ove međunarodne misije i opštine Srebrenica.