BiH
0

OSCE: Osigurati minimum standarda za prepoznavanje diploma s privatnih visokoobrazovnih institucija

FENA
Misija OSCE-a u BiH smatra kako je vrijeme da vlasti u našoj zemlji osiguraju da visokoobrazovne institucije koje studenti namjeravaju upisati ispunjavaju bar minimum standarda potrebnih za prepoznavanje njihovih diploma.

Glasnogovornica OSCE-a Mersiha Čaušević-Podžić izjavila je za FENU, upitana za nedavni slučaj poništavanja diploma u RS, da u BiH broj privatnih visokoobrazovnih institucija rapidno raste. Iako se mnoge od njih nazivaju univerzitetima, one su većinom poslovne škole i nema ništa pogrešno u ovome.

U OSCE-u, međutim, upozoravaju da u ovom trenutku studenti ovih škola žive u sredini koju drugdje studenti obično izučavaju na akademski način - znači neregulirano tržište na kojem vlada filozofija po kojoj kupac mora uvijek biti na oprezu.

Kako ističe Čaušević-Podžić, ovo vjerovatno nije najbolji ili najproduktivniji način na koji se visoko obrazovanje može organizirati.

-Kako bi se spriječili dalji primjeri kada studenti moraju platiti značajne novčane sume za diplome koje vlasti smatraju nevažećim, kao što je to uradila RS u skoro 300 slučajeva, vjerovatno je vrijeme da obrazovne vlasti ove zemlje naprave pravilan režim akreditiranja čime bi se u budućnosti osiguralo da visokoobrazovne institucije koje studenti namjeravaju upisati ispunjavaju bar minimum standarda potrebnih za prepoznavanje njihovih diploma, izjavila je Čaušević- Podžić.