BiH
0

OSCE organizirao seminar o ulozi parlamenta u procesu evropskih integracija

FENA
Seminar "Uloga parlamenta u procesu evropskih integracija" koji je organiziran za članove Parlamentarne skupštine BiH održan je danas u Sarajevu.

Seminar je organizirala Misija OSCE-a u BiH u suradnji sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i Delegacijom Evropske komisije.

Cilj seminara je članovima parlamenta dati priliku da se bolje upoznaju o procesima evropskih integracija, te o ulozi Parlamentarne komisije i odgovornostima koje članovi parlamenta imaju u tome.

Govoreći o uspješnom ulasku Slovenije u Evropsku uniju, Anton Kokalj, predsjedavajući Komisije za poslove Evropske unije Slovenije, izjavio je: "Ako smo mi to uradili, siguran sam da i vi to možete uraditi."

Dodao je, također, da je uloga parlamenta u procesu postajanja države članicom Evropske unije od velikog značaja. Parlament je najviše tijelo jedne države, i ključ za rješavanje unutrašnjih problema u zemlji, što je preduvjet za postizanje uspjeha u Evropskoj uniji.

Stručnjaci iz Programa obuke za evropske integracije, koji finansira Evropska komisija, dat će pregled institucija i pravnog sistema Evropske unije, njenih politika rada, procesa donošenja odluka i lobiranja u okviru Evropske unije.

Seminar će biti završen pregledom implikacija koje će integracije u Evropsku uniju imati na BiH i na Parlamentarnu skupštinu BiH.

Seminarom su predsjedavali Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Zastupničkog doma, i Jeroen Willems, menadžer jednog od programa Delegacije Evropske komisije u BiH.

Današnji seminar je peti ove vrste, koji je, za članove državnog parlamenta tokom 2007. organiziran u okviru OSCE-ovog Programa jačanja zakonodavne vlasti, koji finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država.