BiH
0

OSCE-ODIHR: Kampanju karakterizira nacionalistička retorika

FENA
Izborna promatračka misija OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE-ODIHR) izdala je danas prvi privremeni izvještaj o toku izbornog procesa u BiH, u kojem je zaključila da je većina partija fokusirala svoju kampanju na etnički orijentirana pitanja.

U izvještaju se naglašava da kampanju također karakterizira intenzivna nacionalistička retorika među glavnim srpskim i bošnjačkim političkim partijama.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je više puta javno govorio o mogućnosti referenduma za nezavisnost RS-a, a među odgovorima bošnjačkih političkih lidera bila je i izjava predsjdnika SDA Sulejmana Tihića da Srbi ako nisu zadovoljni u BiH mogu otići, navodi se u izvještaju.

Neki političari iz RS-a su povezivali status ovog entiteta sa tekućim razgovorima o statusu Kosova. Osim toga, neki hrvatski političari su nagovještavali odvojeni hrvatski entitet.

Nakon neuspjeha usvajanja ustavnih promjena u aprilu, protivnici amandmana, uključujući Stranku za BiH i HDZ1990 su nastavili da naglašavaju svoje protivljenje promjenama, koje je podržala većina vodećih partija.

Pojedine manje partije su se fokusirale na pitanja kao što su ekonomija i izbori, a na atmosferu u kampanji također su uticale tekuće diskusije o ratnim zločinima iz rata od 1992. do 1995. godine, kaže se, između ostalog, u prvom privremenom izvještaju OSCE-ODIHR-a.