Planira se takmičiti
0

Oscar Pistorius dobio dozvolu da putuje u inozemstvo

SRNA
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Oscar Pistorius (Foto: AFP)
Južnoafrički sprinter Oscar Pistorius, koji je optužen za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp (29), dobio je pravo da putuje u inozemstvo, pošto je sud uvažio njegovu žalbu na ograničenje uslovnog puštanja na slobodu.

Sudija je rekao da ovaj olimpijac i paraolimpijac može da napusti Južnoafričku Republiku i takmiči se sve dok ispunjava određene uslove. Njemu će biti dozvoljeno da se vrati u svoju kuću u Pretoriji, gdje je Steenkamp ubijena iz vatrenog oružja.

On odbacuje optužbe da je svjesno ubio svoju djevojku i tvrdi da je pucao jer je mislio da je riječ o provalniku. Njegov advokat zatražio je na saslušanju pred sudom u Pretoriji da Pistorius više ne bude pod nadzorom oficira za uslovnu slobodu i da ne mora da obavlja testove na alkohol i drogu.

Država se usprotivila ovom zahtjevu. Pistorius nije prisustvovao saslušanju, prenio je BBC.

Ograničenja uslovnog oslobađanja proglasio je sudija Desmond Nair 22. februara, a među njima je bila i zabrana putovanja u inozemstvo. Pistoriusu je prvobitno bilo naređeno da preda dva svoja pasoša, ne ulazi u svoju kuću u Pretoriji i da ne stupa u kontakt sa svjedocima u ovom slučaju. Takođe je imao obavezu da se dva puta sedmično javlja policiji i da ne konzumira alkohol.

Sudija Bert Bam danas je ublažio ove uslove, koje je advokat odbrane prethodno opisao kao "kućni pritvor". U izvještajima se navodi da atletičar u međuvremenu nije trenirao i da trenutno ne planira da se takmiči u inozemstvu.