Giro di Sarajevo 2011.
0

Osamsto biciklista se vozalo Sarajevom

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U nedjelju, 4. septembra 2011. godine održan je tradicionalni biciklistički događaj Giro di Sarajevo 2011 u organizaciji istoimenog Udruženja građana koje se zalaže za razvoj urbanog biciklizma. Cijeli događaj je, zahvaljujući dobroj organizaciji, te koordinaciji sa MUP-om Kantona Sarajevo, prošao u najboljem redu.

Učešće u ovoj vožnji, koja nije imala takmičarski karakter, je uzelo oko 700 biciklista koji su se registrovali na samom startu i još desetine učesnika koji su se pridružili koloni nakon samog procesa registracije, te je ukupni broj biciklista bio blizu 800! Za sve njih je prije i poslije vožnje obezbijeđena okrijepa, a nakon završetka vožnje, na platou ispred BBI centra, sretnim učesnicima su uručene nagrade naših sponzora. Neki su dobili kacige a najsretnija među njima, Nisveta Šeho, osvojila je bicikl firme UNIS.

Odziv građana je bio mnogo veći nego prethodnih godina, a u znak podrške, u Sarajevo je stigao i veliki broj gostiju iz prijateljskih biciklističkih klubova širom Bosne i Hercegovine, iz Živinica, Mostara, Bihaća, Kaknja, Visokog, Vareša.. Ovim se jasno stavilo do znanja nadležnim institucijama da probleme sa nedostatkom adekvatne infrastrukture, prilagođene potrebama biciklista u saobraćaju, imaju svi gradovi u BiH.

U nedjelju je napravljen korak bliže u rješavanju ovog problema. Dobru volju su iskazali i Grad Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Ministrastvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sa kojima je UG "Giro di Sarajevo" prije nekoliko dana potpisao Memorandum o razumijevanju, za koji smo uvjereni da će rezultirati početkom izgradnje mreže biciklističkih staza, ne samo u Sarajevu, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini.