BiH
0

Osam povratnika u Opštinu Višegrad ponovo u svojim domovima

Sarajevo-x.com
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić sa saradnicima prisustvovala je juče tehničkom prijemu i uručila ključeve stambenih jednica za 8 povratničkih porodica na području Opštine Višegrad.

Ključevi su uručeni korisnicima čije su stambene jedinice sanirane u okviru Projekta "Povratak u Istočnu Bosnu – faza II, opštine Rudo, Čajniče, Višegrad, Ustikolina i Rogatica.

Jedan od korisnika ovog projekta, kome su uručeni ključevi je i Jusuf Menzilović, koji je pet godina živio u podrumu. Njegova supruga sa kćerkama trenutno živi u Rusiji, a kako kaže sada je spreman da ih dočeka u novoizgrađenoj kući.

"Imam više od 100 ovaca, bavim se poljoprivredom i želja mi je da ostatak života provedem ovdje u Kurtalićima gdje sam i rođen,“ dodao je kroz suze.

Sanacija i izgradnja 40 kuća kojima je obuhvaćen ovaj projekat iznosi 1.645.280,00 KM. Najviše novca u Projekat uložilo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo 620.000,00 KM. Federalno ministasrtvo raseljenih osoba i izbjeglica doniralo je 400.000,00 KM, dok su dodatna sredstva za obnovu elektrodistributivne mreže u MZ Žepa izdvojili humanitarna organizacija Hilfswerk Austria u iznosu od 525.280,00 KM i Opština Rogatica 100.000,00 KM.

"Ove stambene jedinice sanirane su i izgrađene po principu "ključ u ruku“, a do sada ih je u okviru ovog projekta završeno 25. Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca predati ključeve i za preostalih 15 povratnika. Cilj nam je da tokom obilaska čujemo šta je to povratnicima najpotrebnije, kako bismo im određenim donacijama omogućili da tu i ostanu“, rekla je ministrica Dubravić.

Obilasku porodica u selima Katovići, Okolišta, Kurtalići, Drinsko, Okrugla i Dobrun, prisustvovali su i predstavnici humanitarne organizacije Hilfswerk, Opštine Višegrad i izvođača radova.

Ključeve svojih domova juče su dobili i Ćamka Duran, Ahmet Lemezan, Halim Ćubara, Šemsa Tabaković, Mehmed Kasapović, Mirsad Fehrić i Ramiza Veletovac.