Tužilaštvo BiH
0

Osam osoba se tereti za organizirani kriminal

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima krijumčarenja opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja i ometanja rada pravosuđa.

Optužnica je podignuta protiv Almira Šaljića, rođen 1979. u Sjenici, državljanina BiH i Srbije, koji je u pritvoru; Enisa Hajdarevića zvanog Crni, rođen 1979. u Priboju, državljanina BiH i Srbije, koji je u pritvoru; Amira Gudževića, rođen 1972. u Sarajevu, državljanina BiH, ranije osuđivanog, koji je u pritvoru na izdržavanju kazne zatvora u KPZ Sarajevo; Dragana Perišića zvanog Bejbi, rođen 1978. u Sarajevu, državljanina BiH, ranije osuđivanog; Edina Poturovića zvanog Softa, rođen 1971. u Sarajevu, državljanina BiH, koji je u pritvoru; Samira Bibića zvanog Hodža, rođenog 1978. u Novom Pazaru, državljanina Srbije, koji je u pritvoru; Ismeta Grace zvanog Iko, rođen 1988. u Sjenici, državljanina Srbije, koji je u pritvoru, i Fuada Čolpe, rođen 1954. u Sarajevu, državljanina BiH, ranije osuđivanog.

Optuženi Almir Šaljić i Enis Hajdarević terete se da su od decembra 2008. godine, radi vršenja krivičnog djela neovlaštenog prometa opojnih droga, organizirali i rukovodili zločinačkom organizacijom koja je djelovala sve do sredine marta 2009. godine, a koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza te slanja i isporuke opojne droge heroin.

U optužnici se, među ostalim, navodi da su, radi krijumčarenja opojnih droga, zločinačkoj organizaciji pristupili i optuženi Amir Gudžević, Dragan Perišić zvani Bejbi, Edin Poturović zvani Softa, Samir Bibić i Ismet Graca, zajedno s drugim njima poznatim osobama, a sve radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Opojne droge su krijumčarili s područja Turske i drugih njima poznatih država na područje Bosne i Hercegovine i Hrvatske, radi njene daljnje prodaje na području BiH i daljnjeg prebacivanja, posredovanja, prodaje i izvoza droge na područje Hrvatske.

Prema navodima optužnice, tako organizirana zločinačka organizacija vršila je radnje neovlaštenog međunarodnog prometa opojnim drogama u periodu od novembra 2008. godine do kraja marta 2009. godine.

Sedmorica optuženih se terete za krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga, a Fuad Čolpa za krivično djelo ometanja rada pravosuđa.

Prvooptuženi Almir Šaljić tereti se i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i municije, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.