BiH
34

Osam osoba iz Tomašice identifikovano jučer u Sanskom Mostu

Klix.ba
Masovna grobnica Tomašica
Masovna grobnica Tomašica
U Centru za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu jučer je nastavljen proces identifikacije žrtava pronađenih prilikom kopanja na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor, te identifikovano još osam osoba.

Proces identifikacije je u dogovoru sa članovima porodica žrtava započet 14. 02. 2014. godine, nakon pristizanja prvih rezultata DNK analiza.

U dosadašnjim identifikacijama je identificirano 49 žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica.

Nastavak identifikacije žrtava u ovom terminu će trajati šest dana i završit će se u srijedu, 23. 04. 2014. godine.

Proces je nastavljen jer su pristigli novi DNK nalazi, što omogućava konačnu identifikaciju još oko 50 žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okoline.

Pronalazak i identifikacija žrtava je važan proces za porodice žrtava, koje već duže od dvije decenije tragaju za svojim najbližima, a od izuzetne je važnosti i za tužilaštvo jer se radi o dokaznom materijalu u istragama i predmetima koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Prijedora i okoline.

Tužilaštvo BiH sada traga za informacijama o dodatnim mikrolokacijama na tom području, na kojima se očekuje pronalazak još posmrtnih ostataka žrtava iz Prijedora i okoline. Kopanje na ovom lokalitetu će se nastaviti kada se prikupe nove informacije o mogućim mjestima na kojima se nalaze žrtve.

Identifikaciji žrtava prisustvuje istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.