BiH
0

OSA, MUPRS i BIA zajedno hapse Karadžića i Mladića

Dnevni avaz
Obavještajno-sigurnosna agenacija BiH, srbijanska BIA i MUPRS posljednjih nekoliko mjeseci održavaju jednom sedmično sastanke u Beogradu, na kojima se razmjenjuju informacije i obavještajni podaci o kretanju optuženih za ratne zločine, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih MUPRS.

No, i pored intenzivirane saradnje i potrage za Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, rezultata nema. Sagovornik "Dnevnog vaza", koji je i sam učesnik na tim sastancima, rekao je da nijedna od ove tri obavještajno-policijske agencije nema podataka gdje je trenutno Karadžić.

"Svi mi u tim razgovorima donesemo nešto. Tako, recimo, neki su donijeli informacije da je Karadžić u Rusiji, pa u Grčkoj, pa onda da je na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH. To su operativni podaci, dakle neprovjereni s kojima mi baratamo. Prema posljednjim razmijenjenim podacima u Beogradu, prošle sedmice Karadžić kao da je u zemlju propao", naveo je sagovornik "Dnevnog avaza".

Za Mladića postoji mnoštvo operativnih saznanja, prema kojima se ovaj ratni zločinac, odgovoran uz Karadžića, između ostalog, i za genocid u Srebrenici, nalazi na teritoriji Srbije te da ga štite još uvijek dobro uvezane beogradske vojno-obavještajne strukture. Ključ problema je u rukama još uvijek aktuelnog premijera Srbije Vojislava Koštunice, rekao je sagovornik "Dnevnog avaza", koji nikada za sve ove godine, pa ni nakon objavljivanja Akcionog plana za hapšenje odbjeglog generala nije izdao naredbu da se on zaista i uhapsi.