BiH
0

OŠ Safvet-beg Bašagić postala eko-škola

Sarajevo-x.com
Nakon uspješno provedenog međunarodnog programa "Eko-škola", koji je u okviru projekta "Eko-škola i u Općini Centar" trajao šest mjeseci, učenici i nastavno osoblje OŠ Safvet-beg Bašagić danas su dobili zelenu zastavu eko-škole, čime je ova škola dobila status ekološke škole.

U čast proglašenja u prostorijama škole danas će biti upriličena svečana priredba na kojoj će učenici kroz razne vidove umjetničkog stvaralaštva prikazati nivo ekološke osviještenosti. Voditeljica projekta u školi, prof. Jasminka Avdić, prezentirat će zvanicama realizirane aktivnosti u proteklom periodu koje su rezultirale današnjim priznanjem.

Učenici OŠ Safvet-beg Bašagić već godinama učestvuju u mnogim ekološkim projektima pa su tako ove godine za Dan planete zemlje, 25. aprila, uz učešće ostalih eko-škola Kantona Sarajevo, na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović održali višesatnu manifestaciju 1.000 aktivnosti za zelenu planetu. Ovom prilikom učenici 11 sarajevskih osnovnih škola igrom, pjesmom i modnom revijom dali su jasne eko poruke našim sugrađanima, a članovi eko sekcije OŠ Safvet-beg Bašagić posadili su u parku stablo japanske trešnje za svu djecu Japana koja su stradala u zemljotresu.

Da je ova osnovna škola pravi pozitivni primjer u našoj sredini govori i sljedeće: s obzirom da je OŠ Safvet-beg Bašagić u samom centru grada i nema zelene površine na kojoj bi se moglo djelovati, prošle godine pokrenut je projekat Ekološki sat otkucava - uključimo se svi u zaštitu šuma. U okviru ovog projekta, u saradnji sa Općinom Centar i KJP Sarajevo-šume, određen je lokalitet na području Grdonja koji će uređivati učenici ove škole te ga koristiti za razne aktivnosti u prirodi. Tokom šest mjeseci je prošle godine na lokalitetu posađeno 1.000 sadnica a planirani su i naredni koraci ka potpunom uređenju lokaliteta.

Eko-škola je međunarodni program ugradnje odgoja i obrazovanja za okoliš u obrazovnim institucijama, od najranijeg uzrasta do visokoškolskih institucija. U toku pripreme koristi se metoda koja je uobičajena za ovaj program i koja se sastoji se od 7 koraka koje škola treba proći u smjeru dobivanja zvanja eko-škole.

Statusom eko-škole na području Kantona Sarajevo uz OŠ Safvet-beg Bašagić mogu se pohvaliti i OŠ Alija Nametak, OŠ Hasan Kaimija, OŠ Čengić Vila I, OŠ Aleksa Šantić, OŠ Behaudin Selmanović, OŠ Dobroševići, OŠ Meša Selimović, OŠ Hrasno, OŠ Velešički heroji i OŠ Grbavica I. Projekat eko-škola na području Kantona Sarajevo realizira Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) po međunarodnim principima.