BiH
76

OŠ Gornji Vakuf dobila lift za djecu sa posebnim potrebama

Piše: J. H.
(Foto: Aid Gafić)
Osnovna škola Gornji Vakuf je početkom 2012. godine počela realizaciju projekta "Izgradnja lifta za djecu sa posebnim potrebama“, koji je implementiran u okviru projekta "Inkluzivne škole u zajednici“, u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta i organizacijom "Save the children". Nešto više od godinu dana kasnije, ova škola je dobila lift za djecu sa posebnim potrebama koji je danas i svečano otvoren.

Zahvaljujući članovima razvojnog tima ove osnovne škole, koji čine direktor, nastavnici i predstavnici učenika, u proteklom periodu urađeno je mnogo toga kada je u pitanju inkluzivnost i osavremenjavanje načina predavanja i izvođenja nastave u školi.

Sredstva koja su planirana projektom izgradnje lifta za djecu sa posebnim potrebama od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Save the Children u iznosu od 4.000 KM nisu bila dovoljna za realizaciju ove ideje, jer je ukupna vrijednosti projekta bila četiri puta veća.

Kroz humanitarne akcije, saradnju sa drugim vladinim i nevladinim organizacijama, uključenje Islamske zajednice u Gornjem Vakufu i bh. dijaspore, prikupljeno je dovoljno novca za izgradnju lifta.

Kako su poručili, ovim projektom su dokazali da škola ima značajan utjecaj na lokalnu zajednicu te da je veza između škole i lokalne zajednice nešto što je najbitnije u ovom segmentu rada.