BiH
0

OS BiH: Pokrenute istražne radnje protiv vojnika koji je verbalno prijetio novinarki Lejli Čolak

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon brojnih pritužbi koje su Oružane snage BiH (OS BiH) dobile povodom ponašanja vojnika Mirze Džidića, koji je prijetio novinarki portala Klix.ba Lejli Čolak, istaknuto je kako su pokrenute istražnje radnje radi utvrđivanja činjenica.

"Nakon što se pojavila informacija u medijima da je pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, vojnik Mirza Džidić, javno putem društvene mreže Facebook uputio ozbiljne prijetnje Lejli Čolak novinarki portala Klix, u Ministarstvo odbrane BiH je stigao veliki broj upita na koji način će Oružane snage BiH reagovati prema svome pripadniku i da li postoji etički kodeks ponašanja pripadnika OS BiH kojeg bi se trebali pridržavati", saopšteno je iz Oružanih snaga BiH.

Kako ističu, Oružane snage BiH imaju propisan Etički kodeks ponašanja vojnih lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine koji utvrđuje osnovne standarde etičkog ponašanja vojnih lica u toku obavljanja službe i van službe.

"Povreda Etičkog kodeksa ponašanja od strane vojnog lica povlači moralnu odgovornost, a ako je vojno lice povrijedilo odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcioniše se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast. Rukovodioci organizacionih jedinica MO BiH i komandanti na svim nivoima odgovorni su za dosljedno poštivanje odredbi Etičkog kodeksa", stoji u saopćenju.

U Ministarstvu odbrane BiH pokrenute su istražne radnje radi utvrđivanja činjenica te će po okončanju istih javnost biti blagovremeno obavještena.