BiH
57

OŠ Aleksa Šantić u kampanji "Forum Teatar: Živimo različitost"

FENA
U sarajevskoj Osnovnoj školi Aleksa Šantić odigrana je predstava "Otvori zadnja ima izać“ koju su pripremili učenici devetih razreda te škole s nastavnicom Adilom Kapetanović-Hamzić.

Predstava se realizuje kao dio kampanje "Forum teatar: Živimo različitosti" koja je počela u decembru 2015. u organizaciji Mediacentra Sarajevo i "Jednakost za sve: Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije", a OŠ Aleksa Šantić se plasirala među osam škola koje učestvuju u toj kampanji.

Predstava “Otvori zadnja, ima izać'“ je imala za cilj da pokaže situaciju u javnom prijevozu gdje često budemo svjedoci incidenata poput vandalizma diskriminacije te verbalnog ili fizičkog nasilja. Učenici su odlično odigrali svoje uloge i pred punom salom su uspjeli prikazati negativne oblike ponašanja ali i ono što je još veći problem da uvijek postoje ljudi koji su u takvim situacijama neutralni umjesto da preuzmu inicijativu i spriječe nasilje, saopćeno je iz OŠ Aleksa Šantić.

Forum teatar poseban je umjetnički koncept i to su učenici i gosti vrlo brzo prihvatili tako da su u drugom dijelu predstave kroz interakciju s glumcima aktivno učestvovali i mijenjali sadržaj predstave i kreirali vlastiti ishod situacije – uvijek sa pozitivnim rješenjem i zaustavljanjem vandalizma i nasilja.

Učenici OŠ Aleksa Šantić koji su dobili priliku da budu dio te kampanje naučili su kako da prilaze novim temama i slobodno razgovaraju o nasilju, predrasudama, stereotipima i različitostima koje ih okružuju, a o kojima često nemaju priliku razgovarati s drugima i da ta znanja prenesu na svoje vršnjake ali i roditelje.

"Veoma smo ponosni što je naša škola prva u Sarajevu koja je realizovala Forum teatar ili 'teatar potlačenih' jer on predstavlja otvoren prostor u kojem se kroz igru i učenje učenicima pomaže u izgradnji jednog tolerantnijeg odnosa prema drugome i drugačijem", ističu iz OŠ Aleksa Šantić.