Vanredna sjednica Vlade TK
0

Oružje samo osobama iznad 21 godine

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na svojoj današnjoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskoga kantona razmotrila je tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja, koji je po hitnoj proceduri za sutrašnju sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona predložila zastupnica Azra Avdić.

Izmjenama i dopunama obuhvaćen je članak 20, kojim je, uz ostalo, propisano da će nadležna policijska uprava izdati odobrenje za nabavljanje oružja samo osobama starijim od 21 godinu.

Izmjenama i dopunama predloženo je da nadležna policijska uprava, u izuzetnim slučajevima, može izdati odobrenje za nabavljanje oružja i osobi starijoj od 18 godina, ako obavlja funkciju čuvara šume ili čuvara lova, uz ispunjavanje ostalih uvjeta propisanih zakonom.

Kako ovakvo zakonsko rješenje ne bi obuhvatilo i druga radna mjesta, za koja bi se kao uvjet za zaposlenje moglo pojaviti odobrenje za nabavku oružja, Vlada Tuzlanskog kantona zaključila je da ne može podržati predloženi tekst izmjena i dopuna Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja te su danas utvrđeni prijedlozi dva Vladina amandmana na ovaj zakon.

Prvim amandmnaom predloženo je da nadležna policijska uprava, u izuzetnim slučajevima, može izdati odobrenje za nabavljanje oružja osobi starijoj od 18 godina ako je odobrenje za nabavljanje oružja uvjet za zasnivanje radnog odnosa, a drugim da Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenim novinama Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je razmatrala i četrnaest zastupničkih amandmana na Prijedlog zakona o unutarnjim poslovima, koji je također na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine.

Od tih 14 amandmana prihvaćen je samo jedan, kojim se prilikom izbora nadzornog odbora osiguravaju uvjeti za poštivanje spolne zastupljenosti članova u tom tijelu.