Pozitiva(c) dana
0

Oružane snage bolji dio BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Na konferenciji za novinare održanoj povodom 1. decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ministar odbrane Selmo Cikotić izjavio je "da odbrambene strukture predstavljaju najbolji dio naše zemlje i predstavljaju svojevrsni uzor svim ostalim strukturama u zemlji". I nije pogriješio.

OSBiH danas zaista predstavljaju svijetli primjer kako su reforme u našoj zemlji moguće ukoliko za to postoji dovoljno političke volje uz predani rad nadležnih državnih organa.

"Vojna revija" u Domu Oružanih snaga BiH

Tokom pet godina postojanja Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazale su da je zajedničko funkcionisanje vojnika pripadnika tri naroda moguće pa čak i kada je riječ o strukturama koje su tokom ratnih sukoba bile "na nišanu" svojih današnjih kolega i saboraca.

BiH nakon ujedinjenja izvršila reformu odbrambenih struktura do tačke kada može učestvovati sa NATO partnerima u vojnim operacijima.

Pred Oružanim snagama i Ministarstvom odbrane naše zemlje još je nekoliko velikih izazova. Uskoro bi trebalo biti riješeno pitanje nepokretne vojne imovine nakon čega će BiH ući u završnu fazu pretprijema u NATO.

Pripajanje NATO savezu značilo bi državnu i regionalnu sigurnost, stabilnost, ekonomski razvoj i ekonomičniju vojsku i ojačane demokratske strukture, što je cilj kojem trebaju težiti i ostale državne strukture po uzoru na OSBiH.