Svečanost u Kasarni "Rajlovac"
52

Oružane snage BiH sposobne su da odgovore na sve prijetnje

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Svečanim postrojavanjem komandi i jednica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas su u Kasarni "Rajlovac" - Sarajevo, u prisustvu predstavnika bh. vlasti, međunarodnih dužnosnika i članova diplomatskog kora, te gostiju i zvanica, obilježeni Dan OSBiH i 7. godišnjica njihovog formiranja.

Među ostalima, čestitke tim povodom uputio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, istaknuvši značaj postignuća koja su OSBiH ostvarile u relativno kratkom periodu.

"Danas obilježavamo 7. godišnjicu OSBiH i možemo s ponosom reći da je upravo reforma odbrane naš najveći uspjeh u proteklih 17 godina", kazao je Izetbegović, obraćajući se sudionicima prigodne ceremonije.

Upozorio je, međutim, da u posljednje vrijeme svjedočimo sve otvorenijim atacima na suverenitet BiH, među ostalim, i kroz javno pozivanje na ukidanje OSBiH i demilitarizaciju BiH, te je potcrtao riješenost onih koji grade budućnost BiH i brinu o sigurnosti njenih građana da istraju u izgradnji modernih OSBiH, sposobnih i spremnih da odgovore na sve sigurnosne izazove, rizike i prijetnje.

Izetbegović, u tom kontekstu, naglašava važnost ispunjavanja uvjeta koje podrazumijeva NATO-integracijski proces, uz ocjenu da napredak tog procesa sada presudno ovisi o ispunjavanju Talinskog uvjeta (samita u Talinu) za Akcioni plan za članstvo (MAP), a što podrazumijeva rješavanje knjiženja vojne imovine.

Nadalje, naglašava da su OSBiH instrument državnosti BiH, kao i garant sigurnosti i odbrane domovine, te da je neophodno ulagati u njihovu daljnu modernizaciju radi uspješnog izvršavanja povjerene im misije.

Spremnost i odlučnost da se nastavi s ustrojem jedinstvenih i profesionalnih OSBiH istaknuo je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, navodeći da odbrambene strukture BiH moraju biti organizirane, opremljene i obučene prema NATO-standardima, s veličinom koja je u skladu s odbrambenim potrebama i ekonomskom moći BiH.

OSBiH su, po njegovim riječima, dokaz da je uz kompromis i konsenzus progres moguć u BiH, a o čemu najneposrednije svjedoči uspješna implementacija reformskih zakona u oblasti odbrane.

"Implementacijom reformiskih zakona trasiramo i put ka evroatlantskim integracijama koje predstavljaju proces od značaja za prostor jugoistočne Evrope u cjelini", navodi ministar Osmić.

Sudionike skupa je pozdravio i čestitke u povodu Dana i 7. godišnjice OSBiH uputio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić, podsjećajući na brojna postignuća OSBiH koja su obilježila aktivnosti u ovoj godini, ali i na izazove poput nedovoljne materijalne podrške odbrambenim strukturama.

"Bez obzira na poteškoće, ipak smo ostvarili zavidne rezultate koji se posebno ogledaju u ispunjavanju međunarodnih obaveza, protuminskom djelovanju, pomoći civilnim strukturama tokom prirodnih nepogoda, kao i kontinuiranom procesu obučavanja pojedinaca, komandi i jedinica", kazao je general Milojčić.

Posebno je akcentirao uspješno integriranje u mehanizme kolektivne sigurnosti putem sudjelovanja i proširenja angažmana u misijama podrške miru - ISAF-u u Afganistanu i u UN-ovoj misji u Kongu, te najavio daljnje proširenje angažiranja na tom planu tokom naredne godine.

Svi su, bez izuzetka, naglasili opredijeljenost za nastavak jačanja kapaciteta OSBiH, te visoko ocijenili njihovu ulogu na vanjskopolitičkom planu, odnosno u pogledu sudjelovanja u mirovnim misijama diljem svijeta, a što Bosni i Hercegovini priskrbljuje status kredibilnog partnera i aktera u snaženju globalne sigurnosti, te je približava članstvu u evroatlantskim integracijama.

U tom pogledu iskazana je zahvalnost NATO-u i EUFOR-u, kao i drugim međunarodnim partnerima koji su doprinijeli kompatibilnosti i interoperabilnosti OSBiH, kao i jačanju kapaciteta obuke.

Ceremonija upriličena u povodu Dana OSBiH - 1. decembra i 7. godišnjice formiranja bila je prilika za uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim pojedincima - pripadnicima odbrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministra odbrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH.

Spomenutim obraćanjima prethodilo je intoniranje državne himne, obilazak/smotra svečanog stroja i predaja raporta članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.