BiH
6

Oružane snage BiH se suočavaju sa problemima, ali obuka vojnika se nastavlja

Piše: I. P.
U Sarajevu je danas održana prezentacija o obuci Oružanih snaga BiH za 2014. godinu, a rezultate prošlogodišnjeg rada otkrio je načelnik zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Jeleč je naglasio kako će se nastaviti sa plodonosnim aktivnostima, dok će se ono što nije bilo dobro morati popraviti u narednom periodu. Istakao je da je 2014. godina bila izazovna i za BiH i njene Oružane snage.

"Mi smo realizirali razne vidove i nivoe obuka, a bazirali smo se na individualnoj obuci. Jedan od projekata individualne obuke je i učenje jezika zemalja NATO članica, kao što su engleski, francuski, turski i grčki. Na kolektivnim obukama na poligonima u 2014. godini učestvovalo je 4.900 ljudi, a sve to traži rad, znoj, organizaciju, podršku i novac", rekao je Jeleč dodavši da je prošle godine primljeno 360 novih vojnika, od čega je 29 časnika.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Načelnik Jeleč je rekao da su u analizi obavljenih projekata došli do zaključka kako Oružane snage kaskaju kada su u pitanju sredstva za obuku.

"U analizi smo zajedno sa ljudima koji direktno rade na poligonima vidjeli da je oprema zastarjela, da nemamo dovoljno učila i uređenih poligona. To su najvažnije stvari za vojnika u miru i mi ćemo formirati stav i predložiti rješenja Ministarstvu odbrane. Moramo pronaći način kako da uštedimo i da neperspektivne lokacije i sredstva predamo vlastima, a novac preusmjerimo kako bismo ojačali kapacitete obuke i sposobnost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", rekao je Jeleč dodavši da pored problema uvijek mogu računati na partnere.

"Kada nemamo svoje opreme i svojih sredstava uvijek možemo računati na one koji nam pomažu u osposobljavanju, organizaciji i pojačavanju učinkovitosti. To su NATO, EUFOR, ODC i druge međunarodne organizacije", kazao je Jeleč.

Anto Jeleč (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Anto Jeleč (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Ipak, i pored svega Oružane snage BiH su vojnike uspjele obučiti i pripremiti za angažmane u svijetu i u misijama mira.

"Sada zajedno sa partnerima učestvujemo u jačanju kapaciteta jedinica vojske i policije u Afganistanu, poslali smo i jednu našu jedinicu koja vrši osiguranje objekata gdje se vrše potrebne obuke, a imamo i časnika u štabu na sjeveru zemlje. Uskoro ćemo ispuniti i plan slanja dva savjetnika zajedno sa Hrvatskom, Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom", objasnio je Jeleč.

Načelnik zajedničkog štaba OS BiH najavio je nastavak slanja vojnika u mirovne misije i nastavak obuke deminera kako bi BiH bila što prije oslobođena od mina.

"Učvrstit ćemo projekat obuke mladih časnika i stvarat ćemo nove mogućnosti da školujemo doktore, pilote i elektroinžinjere koji su nam potrebni, a nemamo ih u OSBiH. Također, obučavat ćemo inspektore koji će učestvovati u rješavanju nepotrebnih viškova oružja", zaključio je Jeleč.