Selmo Cikotić
0

Oružane snage BiH najbolji dio društva

SRNA
Oružane snage BiH su najorganizovaniji, najodgovorniji i najdisciplinovaniji dio društva i pozitivan primjer logike da se interesi naroda u BiH najbolje ostvaruju efikasnim institucijama na nivou države, rekao je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

"Od članova Predsjedništa i članova parlamenta ima više ocjena da su Oružane snage BiH najbolji dio društva, odnosno države BiH. Ne mislim da je to neki izuzetak. To je vrlo često slučaj i u drugim državama. Oružane snage su snaga, generator progresa", rekao je Cikotić za današnje "Nezavisne novine".

On je najavio da će tokom sljedeće godine iz BiH u Avganistan biti upućena jedna pješadijska četa i vod jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, te da će se nastojati da vojnici budu poslati u region Kabula, gdje nema puno oružanih dejstava. 

"U odnosu na naša dosadašnja iskustva, razmatramo da pošaljemo jednu pješadijsku jedinicu, koja bi bila najviše nivoa čete a najmanje nivoa voda, kao i da jednu jedinicu za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava, budući da tu imamo zaista kompetentan kadar s bogatim iskustvom. Ta bi jednica bila jačine voda. Vod je tridesetak ljudi, a četa 137", pojasnio je Cikotić.

Cikotić je istakao da je politički razlog slanja jedinice iz BiH jako značajan. 

Na pitanje kako tumači nove uslove za ulazak BiH u NATO koje su iznijeli visoki zvaničnici Alijanse, a od kojih je jedan i reforma Ustava, Cikotić je rekao da NATO od BiH traži da sebe dovede do nivoa partnera, kako bi bila član saveza.

"U BiH sadašnje ustavno uređenje ima puno funkcionalnih nedostataka. Takav partner bi potencijalno mogao biti problem, a ne dio rješenja u okviru NATO-a. Mislim da su to ključni razlozi zbog kojih NATO od BiH traži da izvrši svoje ustavne promjene na način da svoj politički sistem i državnu strukturu koncipira i postavi na način koji će biti funkcionalan i jednostavan. Sadašnji je preglomazan, skup, a nefunkcionalan",  smatra Cikotić.