Predsjedništvo ima zadnju riječ
11

Oružane snage BiH imaju 22 aviona viška

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Oružanim snagama BiH 22 aviona su višak i odluku o njihovoj sudbini donijet će Predsjedništvo BiH na nekoj od narednih sjednica, rekao je danas načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Miladin Milojčić.

"Odluku o avionima treba da donese Predsjedništvo BiH. Preliminarno je dogovoreno da neće biti aviona u formacijama Oružanih snaga BiH. Prijedlog te odluke je u Ministarstvu odbrane i još ga treba doraditi. Viškovi aviona bit će riješeni na isti način kao i svi ostali viškovi naoružanja i vojne opreme u BiH, po istom principu", rekao je Milojčić novinarima nakon sastanka sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnikom Milojem Miletićem.

Za kupovinu vojnih aviona BiH bila je zainteresovana Srbija. 

Milojčić je ukazao na veoma dobru međusobnu saradnju oružanih snaga dvije države na polju obrazovanja kadrova. 

"U vojnim školama u Srbiji trenutno su četiri pripadnika Oružanih snaga BiH - po dva na komandnoštabnom i generalštabnom usavršavanju, dok je jedan upisao fakultet pri Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Od 2007. do kraja 2009. godine 22 pripadnika Oružanih snaga BiH završila su redovno školovanje na Vojnoj akademiji u Beogradu", naveo je Milojčić. 

On je podsjetio da su na komandnoštabnom i generalštabnom usavršavanju na vojnim školama u Srbiji i pripadnici oružanih snaga zemalja članica NATO-a. 

Prema njegovim riječima, ove godine su Oružane snage BiH realizovale četiri kursa u centru u Butmiru, u čijem radu su učestvovali pripadnici Vojske Srbije, dok su na pet kurseva u centrima u Srbiji učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH. 
Milojčić i Miletić danas su razmijenili iskustva o učešću u mirovnim operacijama oružanih snaga dvije zemlje, te o regionalnoj saradnji. 

Naglašavajući da je školovanje vrlo bitan segment, Miletić je naveo da je Srbija donedavno školovala veliki broj oficira, i to uglavnom iz Republike Srpske, ali da se od prošle godine školuju oficiri iz svih komponeti Oružanih snaga BiH. 

"To je značajan napredak u našim odnosima, jer smatramo da smo prevazišli jednu veliku barijeru. Mi smo male zemlje i vojske da bi svaka imala kapacitete za sve", rekao je Miletić. 

Govoreći o učešću oružanih snaga dvije države u mirovnim misijama, on je rekao da je do prije nekoliko godina ovo bio region koji je uvozio bezbjednost i gdje je bilo najviše pripadnika stranih oružanih snaga u misiji mira. 

"Danas je njih sve manje, a sa druge strane sve je više naših vojnika koji učestvuju u mirovnim misijama širom svijeta. To je dobro i tome težimo i ubuduće", istakao je Miletić.