BiH
20

Oružane snaga BiH i dalje angažovane u potrazi za Ratkom Šipovcem

Klix.ba
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Oružane snage Bosne i Hercegovine uključene se i danas u potragu za nestalim Ratkom Šipovcem (42), mještaninom sela Zalom, općina Nevesinje, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Osim pripadnika 2. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade, potraga je proširena uz angažovanje jednog helikoptera UH1H, iz Rajlovca, sa zadatkom pretraživanja šireg rejona općine Nevesinje.

Angažman OS BiH odvija se u skladu sa procedurama, odnosno putem Ministarstva sigurnosti BiH (Operativno-komunikacijski centar 112), a na zahtjev Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

"Pripadnici 2. pješadijskog bataljona 4. pbr OS BiH su od petka, 21. augusta 2015. godine, bili angažovani na pretraživanju terena do kasnih večernjih sati, uz angažovanje 31 pripadnika 2. pb/4. pbr. Kako potraga nije bila uspješna, angažman OS BiH se nastavio i u subotu, 22. augusta 2015. godine, kada su bila angažovana 22 pripadnika OS BiH", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Navode da je potraga nastavljena i danas uz angažovanje 22 pripadnika.

"S obzirom da potraga nije dala pozitivne rezultate, u potragu je uključen i jedan helikopter OS BiH UH1H, sa iskusnom posadom i savremenom opremom za traganje i spašavanje. Pripadnici OS BiH će po planu pretraživanja i u koordinaciji sa jedinicama na terenu pretraživati širi rejon Nevesinja", stoji u saopćenju.

Također, osim angažmana Oružanih snaga BiH, na terenu su angažovane specijalne snage MUP-a sa psom tragačem, jedinice civilne zaštite, vatrogasci, lovci, planinari i mještani ove općine, a angažman pripadnika OS BiH ostaje do daljnjeg.