BiH
51

Oručević na suđenju Radončiću: Izetbegović me prošle godine zvao i tražio da ga pomirim s Fahrom

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjem ročištu na Sudu BiH u predmetu protiv Fahrudina Radončića i drugih, svjedočili su tužilac u Tužilaštvu BiH Dubravko Čampara, Emir Talirević, vlasnik privatne zdravstvene ustanove "Moja klinika" i direktor Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara Safet Oručević.

Današnjem ročištu prisustvovao je veliki broj funkcionera SBB-a sa svih nivoa vlasti u BiH. Safet Oručević u svom svjedočenju je rekao da je vodio nekoliko razgovora sa Radončićem te da je on u prijateljskim odnosima s liderom SBB-a od 2010. godine.

Na svom svjedočenju Oručević je kazao da ga je Bakir Izetbegović prošle godine zvao nekoliko puta i tražio da ga pomiri s Radončićem. Istakao je da je lider SBB-a to u početku odbijao, ali je ipak pristao da se pomiri s Izetbegovićem. Također je rekao da je bio svjestan, kao i Radončić da ih prisluškuju, pa su se u međusobnoj konverzaciji često šalili.

Svjedočio je i tužilac Dubravko Čampara, koji je kazao da je 2015. godine radio kao šef odsjeka za kriminal pri Tužilaštvu BiH. Kazao je i da poznaje optuženog Zijada Hadžijahića, sa kojim je prijatelj.

Hadžijahić je početkom 2016. godine kontaktirao Čamparu i tražio da se sastanu, da bi se raspitao o predmetu o Fahrudinu Radončiću. Čampara je rekao da on ne zna koji je to predmet, jer u Tužilaštvu BiH postoje dva predmeta koja se odnose na Radončića.

Prvi je aktuelni predmet u kojem se pored Radončića sudi i Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću, a drugi predmet u kojem se sprovode istražne radnje, a koji se odnosi na ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Čampara je odbio da se sastane s Hadžijahićem i o tome je sačinio službenu zabilješku koju je proslijedio kolegi tužiocu Boži Mihajloviću.

Svjedočenje Dubravka Čampare prekinuo je Radončić koji je pitao tužioca da li je on izvor Bakiru Izetbegoviću iz Tužilaštva BiH, osvrčući se na jednu raniju izjavu Izetbegovića koji je kazao da ima izvor u Tužilaštvu BiH, koji mu je rekao da je jedna svjedokinja dala iskaz o ubistvu Ramiza Delalića.

Na konstataciju odbrane Fahrudina Radončića da je Čampara disciplinski kažnjen jer je komunicirao sa svjedokinjom u ovom predmetu Azrom Sarić, tužilac Čampara je to demantovao, kazavši da je on pristao da bude kažnjen ali zbog toga jer je kazao da je "Radončić kreten i da mu je sj**an sav trud".

Emir Talirević je u svom svjedočenju kazao da poznaje Radončića, jer se liječio kod njega, ali da poznaje Azru Sarić, jer se družio s njom.

Na pitanje da li je ikada nazvao Radončića i tražio da Dnevni avaz objavi pozitivan članak o Sebiji Izetbegović, kazao je da nije bilo riječi o tome, i da Radončić nema utjecaja na uređivačku politiku Dnevnog avaza.