BiH
0

Orhan Pamuk dobitnik Nobelove nagrade za književnost

FENA
Turski pisac Orhan Pamuk dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopćila je danas švedska Akademija nauka.

Nobelov komitet je odlučio da nagradi pisca "koji je u potrazi za melanholičnom dušom svoga rodnog grada otkrio nove duhovne simbole sudara i prožimanja raznih kultura", navodi se u obrazloženju odluke Akademije.

Meta nacionalista zbog odbrane jermenskih i kurdskih interesa, Pamuk je autor djela koja opisuju težak razdor turskog društva između istoka i zapada.

Autor, koji je dobio i druge književne nagrade u inostranstvu, među kojima je prestižna Nagrada za mir njemačkih knjižara u oktobru 2005., u Turskoj je nazvan "otpadnikom" zbog njegovih izjava o pitanjima koja su dugo vremena bila tabu teme, jermenski i kurdski problemi.

"Milion Jermenaca i 30.000 Kurda je ubijeno na toj zemlji, ali se niko drugi nije usudio to reći", pisao je jedan švicarski sedmičnik u februaru 2005.

Tursko pravosuđe ga je gonilo zbog "otvorene uvrede nanesene turskoj naciji", za šta bi kazna iznosila od šest mjeseci do tri godine zatvora.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost dobija deset miliona švedskih kruna, odnosno oko 1,1 milion eura.

Dodjela Nobelove nagrade za mir održat će se zvanično 10. decembra u Oslu, a ostale nagrade u Stockholmu tokom velike ceremonije.