Inicijativa
0

Organiziranje projekta "Arhitektura u BiH 1995.-2010.“

FENA
Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u saradnji s ostalim asocijacijama arhitekata koji djeluju na području BiH, pokrenula je inicijativu za organiziranje projekta "Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010.“.

Cilj projekta je kritički sagledati savremenu bosanskohercegovačku arhitektonsku scenu kao i njen odnos spram regionalnog i evropskog konteksta.

Ovaj projekt trebao bi doprinijeti razvoju saradnje stručnih i profesionalnih arhitektonskih organizacija u cijeloj zemlji s ciljem promoviranja arhitektonskih prostornih vrijednosti i kvaliteta životne okoline.

Projekat podrazumijeva organizaciju izložbe i objavljivanje publikacije/knjige.

Imajući u vidu univerzalnu vrijednost arhitekture i njen značaj za društvenu zajednicu, a uzimajući proteklih petnaest godina kao referentan period za sagledavanje njenog razvoja, Organizacioni odbor odlučio je ulogu selektora povjeriti Hansu Ibelingsu, istoričaru i kritičaru arhitekture.

Izborom internacionalnog selektora koji će dati teorijsko-analitički osvrt na recentnu arhitekturu u Bosni i Hercegovini, želi se promovirati međunarodni značaj arhitektonskog iskaza u BiH i preispitati dosege i poziciju domaće arhitektonske scene u odnosu na savremeni evropski arhitektonski prostor.

Pravo sudjelovanja u projektu „Arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010“ imaju svi autori i autorski timovi državljani BiH sa autorskim djelom projektovanim ili ostvarenim u BiH, te autori i autorski timovi strani državljani sa autorskoim djelom projektovanim ili ostvarenim u BiH.

Broj radova koje autor ili autorski tim prijavljuje za selekciju nije ograničen, uz uslov da su nastali u razdoblju od 1995. do 2010. godine.

Rok za predaju radova je 9. april 2010. godine, saopćeno je iz Asocijacije arhitekata u BiH.