BiH
41

Organizatori Studentskih pohoda odgovorili SDP-u: Smetamo vam jer nas ne kontroliše nijedna stranka

Klix.ba
Nakon što je Forum mladih SDP-a BiH osudio i javno kritikovao organizatora Studentskih pohoda jer su za nedjelju zakazali tzv. "studentski pohod" na Trebević, koji će biti posvećen nastadalim studenticama Selmi Agić i Editi Malkoč, oglasili su se i organizatori pohoda, tvrdeći da smetaju jer ih ne kontroliše nijedna politička stranka.

Naime, iz Forima mladih SDP-a smatraju da organizator Studentskih pohoda koristi pogibiju studentica Selme Agić i Edite Malkoč za promociju "Studentskog pohoda na Trebević, kritikujući i način rada te organizacije, za koju kažu da nije transparentna.

"Jedina zloupotreba je to što jedna politička partija politizira tragediju koja se desila. Mi smo se, kao pohodi, od početka stavili na raspolaganje u procesu organiziranja protesta po pitanju ove tragedije. To dobro znaju studenti koji su organizirali proteste i pomogli smo koliko smo mogli. Naš tradicionalni (besplatni) pohod na Trebević posvetili smo nastradalim Editi i Selmi i time se ponosimo", navode iz Studenstskih pohoda na zvaničnoj Facebook stranici.

Naglašavaju da su za pohod tražili mišljenje kolega i kolegica nastradalih Selme i Edite te da su za pohod posvećen njima dobili podršku.

Dalje naglašavaju da su se kao projekat Studentski pohodi dokazali u brojnim kriznim situacijama za vrijeme poplava, podrške sirijskim izbjeglicama, protestima i slično.

"Međutim, smetamo jer nas ne kontroliše nijedna politička partija i jer naše akcije prati na hiljade mladih ljudi", istakli su organizatori pohoda.

Studentski pohod na Trebević posvećen Editi i Selmi bit će održan u nedjelju, a polazak je u 8:30 sati ispred Zemaljskog muzeja BiH.