BiH
0

Organizacije za ljudska prava najoštrije osuđuju ubistvo Duška Kondora

FENA
Bijeljina
Bijeljina
Švedski helsinški odbor za ljudska prava i Nacionalna fondacija za demokratiju iz SAD-a oštro osuđuju brutalno ubistvo dugogodišnjeg aktiviste za ljudska prava Duška Kondora i zahtijevaju od nadležnih institucija Republike Srpske da u najkraćem roku privedu pravdi počinioce ovog zločina.

U saopćenju ovih organizacija navodi se kako je Helsinški komitet za ljudska prava u RS, čiji je jedan od osnivača bio upravo Duško Kondor, jedna od rijetkih organizacija koja je otvoreno kritikovala nacionalizam, umješanost u ratne zločine i korupciju u tom entitetu.

Dosljedna zaštita ljudskih prava svih građana BiH donijela im je ugled i povjerenje u BiH i regionu, kaže se u saopćenju ovih organizacija.

Dodaje se da su protekle dvije godine Kondor i njegova porodica bili konstantno izloženi prijetnjama, zbog kojih su više puta bezuspješno tražili zaštitu lokalne policije. Na dan ubistva, Kondor je ponovo obavijestio policiju o novim prijetnjama smrću, ali su njegove molbe ignorirane.

-Ovo je tragičan događaj ne samo za porodicu pokojnog Duška Kondora, već i za Helsinški komitet za ljudska prava u RS koji je izgubio jednog od svojih najaktivnijih članova, izjavio je generalni sekretar Švedskog helsinškog odbora za ljudska prava Robert Hardh.

On navodi kako je ubistvo Kondora veliki je gubitak za kompletno civilno društvo u BiH, te pokazuje da je nastavak pomoći i podrška mirovnim aktivistima i organizacijama neophodna.

Ovaj zločin je osudio i predsjednik Nacionalne fondacije za demokratiju Carl Gershman, uz ocjenu kako je to napad ne samo na Kondora i Helsinški komitet u RS, nego i na sve građane RS koji žele da žive u miru sa svojim susjedima i izgrade društvo bazirano na vladavini prava.

-Međunarodna zajednica mora insistirati da se ovaj zločin ispravno istraži i kazni i nastaviti podršku hrabrim naporima Helsinškog komiteta i ostalih koji odbacuju ovakvu taktiku mržnje i zaplašivanja, smatra Gershman.

Kondor je ubijen preksinoć oko 22.30 kada su tri napadača pucala iz automatskog oružja sa više od 20 metaka kroz vrata njegovog stana. U ovom napadu teško je povrijeđena i Kondoreva 21. godišnja kćerka.