BiH
3

Organizacije civilnog društva potpisale Deklaraciju o Srebrenici

Anadolija
Šesnaest organizacija civilnog društva u Srebrenici potpisalo je Deklaraciju organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini o zaštiti ljudskih prava građana i građanki općine Srebrenice,

Deklaracijom pozivaju organizacije civilnog društva i institucije Bosne i Hercegovine, institucije entiteta i međunarodne organizacije, da se uključe u zaštitu ljudskih prava građana i građanki općine Srebrenica, koja su ozbiljno narušena u procesu prijavljivanje prebivališta i izdavanja ličnih dokumenata.

Ove organizacije pozvale su Predsjedništvo BiH da snažno reagira na pokušaje ograničavanja slobode kretanja građanima Srebrenice, a instituciju ombudsmena BiH da se aktivno uključi i javno očituje o prijavljenim slučajevima kršenja ljudskih prava u Srebrenici.

Od Ureda visokog predstavnika u BiH zatraženo je da "iskoristi svoje ovlasti i osigura pravovremenu registeraciju povratnika u Srebrenicu kako usporavanje procesa prijavljivanja ne bi imalo posljedice na lokalne izbore".

Potpisinici Deklaracije, kako su istakli, očekuju od vlasti u RS-u da svoje nadležnosti provode u skladu sa ustavom i zakonima BiH. Od MUP-a RS traži se temeljita istraga o radu službenih lica za koje se sumnja da su zloupotrijebili ovlasti te djelovali u smjeru ograničavanja i kršenja ljudskih prava u Srebrenici.

NVO insistiraju na učešću međunarodnih predstavnika u nadgledanju procesa registracije birača. Na kraju Deklaracije pozvane su sve organizacije civilnog društva da joj se priključe.