BiH
0

Organizacija islamske saradnje poziva svijet da pomogne BiH nakon poplava

Klix.ba
Organizacija islamske saradnje (OIC) objavila je communiqué u kojem poziva međunarodnu zajednicu da pruži podršku Bosni i Hercegovini u oporavku od posljedica katastrofalnih poplava. Poziv je usijedio nakon sastanka zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžija sa ambasadorima Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske saradnje (OIC) u New Yorku.

Sastanak je održan 9. juna 2014. godine u okviru serije skupova i sastanaka na visokom nivou koji su na zahtjev ministra Lagumdžije upriličeni u Ujedinjenim narodima u New Yorku povodom katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, u okviru priprema za donatorsku konferenciju i obnovu zemlje.

Tema skupova su bile posljedice poplava u Bosni i Hercegovini i procjena potreba za područja pogođena poplavama, kao i program rekonstrukcije i obnove Bosne i Hercegovine.

U communiquéu se, između ostalog, navodi da je Lagumdžija upoznao stalne predstavnike pri Ujedinjenim narodima u New Yorku zemalja članica OIC-a sa posljedicama katastrofalnih poplava nezabilježenim u posljednjih 120 godina.

Nadalje, kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Lagumdžija je naglasio da je poplavljeno 30 posto teritorije BiH, te da prema prvim procjenama šteta iznosi 10 posto GDP-a, istovremeno ukazujući na poseban problem minskih polja koja su usljed klizišta pomjerena.

Dalje se navodi da je Lagumdžija podcrtao dva prioriteta vlasti u BiH a to su osiguranje krova nad glavom i zaposlenja onima koji su bez njih ostali, uz opredijeljenost da se vidljiv napredak u ispunjavanju ovih prioriteta postigne u prvih 60 dana.

U communiquéu se navodi i da je Lagumdžija kao svijetlu stranu prirodne katastrofe naveo činjenicu da se cjelokupno bosanskohercegovačko društvo, bez obzira na etničke i vjerske različitosti ujedinilo u iskazivanju solidarnosti i pružanju podrške u suočavanju sa katastrofom.

Lagumdžija upoznao ambasadore da su se Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija, bez obzira na činjenicu da imaju različit status kada je u pitanju odnos sa Evropskom unijom, ujedinile u suočavanju sa posljedicama poplava koje su pogodile sve tri zemlje, kao i namjeri da se u prvoj polovini jula ove godine organizira donatorska konferencija, a nakon procjene šteta koju trenutno vrše stručnjaci Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Evropske komisije, zajedno sa bh. stručnjacima.

Procjena štete će biti gotova do 18. juna nakon čega će podaci biti dostupni svim zemljama zainteresiranim za pružanje pomoći.

Na kraju communiquéa se navodi da su ambasadori zemalja članica OIC-a izrazili jednoglasnu podršku i solidarnost zemalja članica OIC-a sa vlastima i narodom Bosne i Hercegovine i naglasili da će urgentna pomoć koju su već pružile našoj zemlji biti praćena daljnjom pomoći koja će uslijediti nakon izvršene procjene štete koja će iskazati i precizne potrebe.

Nadalje, Kontakt grupa OIC-a je pozvala međunarodnu zajednicu da pruži podršku vlastima i narodu BiH u njihovom zajedničkom naporu da obnove svoje zajednice i živote, u duhu solidarnosti koja prevazilazi etničke i vjerske različitosti.