Humanitarka i nakon smrti
4

Organi novinarke Jasmine Duraković spasili pet života

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nedavno je na KCUS-u u UKC Tuzla urađeno nekoliko operacija u kojima je spašeno pet ljudskih života zahvaljujući Jasmini Duraković, 34-godišnjoj novinarki Oslobođenja koja je bila donor organa.

U noći sa petog na šesti april kadaveričnom donacijom organa, u našoj zemlji je napravljen veoma značajan korak u implementaciji projekta transplantacijske medicine. Te noći eksplantirani su jetra, bubrezi i rožnice, dok je urađena transplantacija bubrega i rožnice.

U cijelom ovom, rekli bismo nadljudskom, poduhvatu je učestvovalo više ljekara, anesteziologa i instrumentara. Na današnjoj press konferenciji u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, dr. Faris Gavrankapetanović je predstavio tim koji je napravio ovaj historijski korak.

"Tu večer je urađeno pet eksplantacija i četiri transplantacije. Oni su radili 24 sata na ovome", kazao je dr. Gavrankapetanović.

Zahvalnica porodici Jedna od članica tima bila je i dr. Edina Lekić, koordinatorica za kadaveričnu transplantaciju.

"Želim da se zahvalim porodici koja nam je omogućila ovu, do sada najobimniju, kadaveričnu transplantaciju, kao i članovima tima koji su radili na eksplantaciji i transplantaciji. Svih pet pacijenata su, hvala Bogu, dobro", kazala je dr. Lekić.

Na naše pitanje o toku pregovora sa roditeljima i rodbinom pacijenta od kojeg se uzimaju organi, dr. Lekić kaže da je to najteži dio posla sa kojim se jedan ljekar ili jedna osoba može suočiti.

"To je ono što vama kao čovjeku teško pada jer, nažalost, gubite jedan život i onda to treba saopćiti porodici i zamoliti ih da doniraju organe svog najbližeg. Mi, nažalost, nemamo nekog uspjeha sa našim građanima, uglavnom to ide teško", dodala je dr. Lekić.

Šef abdominalne hirurgije KCUS-a dr. Zuhdija Kandić kaže kako se na transplantaciju jetre dugo čeka i tek dvije ili tri osobe imaju priliku da odu na životno važnu transplantaciju. Nije protiv religije

"Moramo usmjeriti populaciju BiH na davanje organa koje spašava život. Šest pacijenata je spašeno jednim donorom. Ne samo bubrega i jetre, već i drugih organa kao što su srce, crijeva i pankreas", kazao je dr. Kandić.

Dr. Enra Suljić, šefica Neurološke klinike KCUS-a kaže kako je moždana smrt pacijenta tačka sa koje nema povratka.

"To je ključan momenat koji treba objasniti rodibini. Ne postoji nijedna ustanova ili ljekar na svijetu koji to može promijeniti. Druga stvar je da li je to vjerski opravdano. Bilo je više okruglih stolova na kojima su učestvovali pripadnici svih konfesija. Nijedna vjera ne zabranjuje ovaj čin niti ga smatra skrnavljenjem. Naprotiv, to je čin koji je preporučen i dostojan čovjeka za koji će Bog dati nagradu svima onima koji su u tome učestvovali", kazala je dr. Suljić.

Ljekari su još jednom izrazili nadu da će se uskoro usvojiti zakon prema kojem rodbina i srodnici neće moći osporiti želju i potpisanu donorsku karticu osobe koja želi donirati organe.

Vezani članci