Zbog podrške ukidanju viza
0

Ordeni evropskog pokreta Tanji Fajon i Valentinu Inzku

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici Evropskog pokreta u BiH uručili su na jutrošnjoj svečanosti u Sarajevu, dan pred stupanje na snagu liberalizacije viznog režima sa zemljama Schengena, ordene Evropskog pokreta za posebne zasluge u procesu evropskih integracija slovenskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Tanji Fajon i visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Osim Fajon i Inzka, odlukom Skupštine Evropskog pokreta, dobitnici ovog priznanja su bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak, evropski komesar za proširenje Štefan Fuele, evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom, bivši mađarski ambasador u BiH Imre Varga, Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, ambasador BiH pri EU Osman Topčagić, bivši šef bh. pregovaračkog tima s EU Igor Davidović i šef pregovaračkog tima za viznu liberalizaciju Samir Rizvo. Međutim, ostali dobitnici priznanja nisu mogli prisustvovati današnjoj svečanosti.

Evropska zastupnica Fajon, koja je bila izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, nakon uručenja priznanja je izjavila da osjeća veliko zadovoljstvo da je pređen ovako težak put.

Naglasila je da je njena zemlja, Slovenija, stalno "gurala" ovaj problem i davala podršku BiH.

"BiH je dio Evrope i ovo je veliki korak na njenom putu ka evropskim integracijama", kazala je Fajon, dodajući da će vizna liberalizacija najviše donijeti mladoj generaciji.

"Bilo je teško razumjeti da postoji cijela mlada generacija koja nije mogla da putuje", istakla je.

Visoki predstavnik Inzko je naglasio doprinos evropske zastupnice Fajon u Evropskom parlamentu da otvori vrata za BiH.

"Ovaj uspjeh će stvoriti mogućnosti za sve brojnije interakcije između građana ove zemlje i građana koji žive u ostalim dijelovima kontinenta", kazao je on.

Istovremeno, smatra Inzko, bezvizni režim se može posmatrati kao još jedan korak u normalizaciji međunarodnog profila BiH.

Liberalizacija viznog režima također prenosi jednu korisnu poruku o samoj prirodi procesa evropskih integracija.

"To je zahtjevan proces, ali nije proizvoljan. To je proces koji donosi koristi cijelim svojim putem. Ogromni napori koji su bili potrebni da se sistem upravljanja dokumentima u BiH uskladi s evropskim sistemom nisu bili poduzeti samo da se zadovolje zahtjevi koje je neko u Briselu smislio. Oni su poduzeti da se građanima BiH da isto povjerenje, ista zaštita, iste prednosti koje uživaju građani država Evropske unije", istakao je visoki predstavnik Valentin Inzko.