BiH
8

Orahovac: U proteklim godinama stradalo oko 140 deminera, veliki broj i smrtno

Anadolija
Foto: Arhiv/Fena
Foto: Arhiv/Fena
Nakon što je jučer u poslijepodnevnim satima u općini Maglaj smrtno stradao još jedan deminer prilikom obavljanja svojih redovnih aktivnosti na uklanjanju neeskplodiranih ubojitih sredstava iz Centra za uklanjanje mina u BiH najavljuju kako će zatražiti da se aktuelizira pitanje sigurnosti deminera.

Pomoćnik direktora Centra za uklanjanje mina (BH MAC) Ahdin Orahovac istakao je za Anadoliju kako je jučerašnji slučaj stradalog deminera na području Maglaja, prvi ove godine u Bosni i Hercegovini, ali kako se mora više raditi na prevenciji.

"U proteklim godinama stradalo je oko 140 deminera, od čega veliki broj i smrtno. To su zabrinjavajući podaci i zatraži ćemo da se segment sigurnosti i zaštite deminera poveća u narednom periodu. Minsko-eksplozivna sredstva zaostala iz rata inače, i dalje predstavljaju veliku opasnost u Bosni i Hercegovini. Osim deminera koji su angažirani na njihovom uklanjanju i dalje strada veliki broj građana", naglasio je Orahovac.

On je istakao kako se i danas na području općine Maglaj gdje je jučer stradao deminer nalaze istražni timovi koji rade na uviđaju kako je došlo do nesreće.

Tokom redovne akcije čišćenja od minsko-eksplozivnih sredstava na lokalitetu Mjesec u općini Maglaj, jučer u poslijepodnevnim satima poginuo deminer iz kompanije "Pazi mine" iz Viteza. Deminer je poginuo tokom aktiviranja eksplozivne naprave PROM 1 (protupješadijske rasprskavajuće odskočne mine).

Pomoćnik direktora Centra za uklanjanje mina u BiH naglasio je kako su posljednje poplave pokrenule brojna nova klizišta, ali kako "nema novih lokacija na kojima se sumnja da je došlo do značajnijeg pomjeranja neeksplodiranih ubojitih sredstava".

On je najavio kako će od 25. augusta početi implementacija regionalnog projekta Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije vrijednog 527.000 eura za koji je sredstva osiguralo MInistarstvo vanjskih poslova Hrvatske kako bi se utvrdila ugrožena područja i plan njihove sanacije.

"Aktivnosti smo bili planirali i ranije, ali su njihovu implementaciju omele nove poplave. Planiran je angažman dvije bespilotne letjelice, a i helikoptera vojske koji će raditi na mapiranju ugroženih područja", istakao je Orahovac.