Geoffrey Robertson
0

"Optužnicu protiv Mladića svesti na jednu tačku"

FENA
Optužnica protiv Ratka Mladića trebala bi biti preformulirana tako da sadrži samo jednu tačku - zločin protiv čovječnosti po komandnoj odgovornosti, kako bi pravda bila provedena "bolje nego što je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića", izjavio je bivši sudija za ratne zločine Ujedinjenih naroda Geoffrey Robertson.

"Optužnica tereti Mladića za genocid (koji je teško dokazati i otvoren je za beskrajna tehničko-pravna sporenja) i brojne ratne zločine tokom balkanskog sukoba. Nju treba zamijeniti samo jednom - za zločine protiv čovječnosti po komandnoj odgovornosti za ubistvo više od 7.000 ljudi u Srebrenici“, ocijenio je Robertson u autorskom tekstu u londonskom The Independentu.

Australski pravni stručnjak smatra da bi "ograničavanje suđenja na ovaj način omogućilo da se provede pravda prije neminovnih tvrdnji o bolesti, starosti i nesposobnosti da (Mladić) izdrži suđenje".

"Njih su već iznijeli njegovi advokati u Beogradu, ali Evropska unija mora insistirati da se o njima odlučuje samo u Haagu, nakon nezavisnog i pažljivo proučenog medicinskog pregleda", istaknuo je Robertson.

U članku pod naslovom "Pogreške koje na suđenju Mladiću treba izbjeći" Robertson kao primjer navodi suđenje bivšem predsjedniku SRJ, "koji je preminuo prije nego je uspio iznijeti odbranu u predmetu tužiteljstva koji je trajao neprihvatljive tri godine".

Robertson problem također vidi u tome što tužitelji i sudije "misle da imaju dužnost da pišu historiju prije nego da sude po konkretnim optužbama".

On je kao primjer naveo da je Milošević bio optužen za odgovornost za tri različita rata u rasponu od 10 godina i da je umjesto toga mogao biti "osuđen jednostavno i brzo za etničko čišćenje na Kosovu".

Bivši sudija smatra da će "stavljanje u središte pažnje ratnog zločina izazvati nelagodnost kod onih koji su mogli da ga spriječe - posebno Ujedinjene narode koji su odbili odobriti zračne napade kako bi spriječili napredovanje Mladića, kao i holandsku vladu koja je stavila veto da bi "zaštitila svoj kukavički bataljon "koji je trebalo da štiti Srebrenicu.

"Ništa ne treba skrenuti pažnju s Mladićeve zapovjedne odgovornosti", piše Robertson i dodaje da ukoliko on "insistira da se sam brani, a zatim pokuša onemogućiti postupak, trebalo bi imati sposoban tim advokata koji će mu biti nametnut, svidjelo mu se to ili ne".

Robertson, koji je do 2007. godine bio prizivni sudija u Specijalnom sudu UN-a za Sijera Leone, od 2010. zastupa osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea pred britanskim sudom u procesu izručenja Švedskoj, koja ga traži zbog optužbi za seksualne zloupotrebe.