Tužilaštvo BiH
0

Optužnice protiv tri osobe zbog ratnog zločina u selu Serdari

FENA
Tužitelj iz Regionalnog tima I, Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Planinčić Fikreta zv.“Taci“ (1956) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru, Lišančić Rasima, (1945) rođenog u Dabovcima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru i Menzil Seada (1964) rođenog u Hrvaćanima, općina Kotor Varoš, nalazi se u pritvoru, saopćeno je u subotu iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, tokom 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba, kao pripadnici TO Kotor Varoš, zajedno s drugim osobama, 17.09.1992. godine, sudjelovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti, u selu Serdari, u općini Kotor Varoš, koje se nalazilo izvan zone ratnih dejstava.

U optužnici se navodi da je napad, u kojem je sudjelovalo više od 20 pripadnika TO Kotor Varoš, uključujući i optužene, izvršen u jutarnjim satima, kada se najveći broj civila nalazio na spavanju.

Optuženi su znali da se u selu nalaze civili, a u napadu na selo ubijeno je 16 civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki ubijeni iz vatrenog oružja ispred i unutar stambenih objekata u kojima su boravili, na način da su usmrćeni hicima iz vatrenog oružja i bacanjem ručnih bombi, a napad je rezultirao i nanošenjem teških tjelesnih ozlijeda i ranjavanjem više osoba.

U napadu je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti, oba spola, starosti između 4 i 60 godina. Među ranjenim osobama bila je i žena u visokom stupnju trudnoće.

Nakon napada, imovina civila je paljena i uništavana, a jedna osoba ženskog spola, prisilno je odvedena u zatočenje na drugoj lokaciji, gdje je protuzakonito držana i ispitivana nekoliko dana.

Optuženi se terete da su kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba učestvovali u napadu na civilno stanovništvo i objekte, a napad je imao za posljedicu smrt, teške povrede civila i uništavanje imovine, čime su počinili kazneno djelo-Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.