Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv Željka Jukića zbog zločina protiv čovječnosti

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Jukića, koji se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužilac Regionalnog tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Jukića, rođenog 15. januara 1970. u mjestu Ometala, općina Prozor, nastanjenog u Dubrovniku, državljanina BiH i R Hrvatske, nalazi se u pritvoru od 2. novembra 2011., saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Jukić kao pripadnik Brigade "Rama" HVO-a, od jula do kraja septembra 1993., u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga HVO-a i HV-a usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva općine Prozor, znajući za takav napad, te da njegove radnje čine dio napada, vršio progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i doprinoseći ostvarenju zajedničkog cilja čineći druga nečovječna djela, u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda.

Optuženi se tereti da je 7. jula 1993. ili približno tog dana, u večernjim satima u Vatrogasnom domu u Prozoru, u kojem se nlazilo sjedište Vojne policije HVO-a Prozor i zatvor u kome su zatvarani Bošnjaci, nanio tešku fizičku i psihičku bol jednom civilu, na način da je zapaljenom cigaretom pržio lice oštećenom, na taj način praveći mu križ na desnom obrazu. Potom je odveo oštećenog u drugu prostoriju, gdje ga je tukao, zlostavljao i mučio na ponižavajuće načine te mu otvorenim plamenom palio bradu i lice.

Kako se dalje u optužnici navodi, optuženi je sredinom jula 1993. u logoru Dretelj kod Čapljine uveo navedenog oštećenog u hangar, prislonio ga uza zid, a zatim uzeo palicu i počeo ga udarati po nogama, od koje jačine je oštećeni pao na tlo, da bi ga potom udario dva puta nogom u predjelu rebara, što je za posljedicu imalo nanošenje teške fizičke i psihičke boli oštećenom.

Ova optužnica je druga optužnica podignuta protiv Željka Jukića. Prva optužnica, kojom se tereti za ratne zločine, podignuta je u januaru ove godine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.