BiH
0

Optužnica protiv Talijana koji je pokušao podmititi bh. graničara sa 40 eura

FENA
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Sergija Coste, rođenog 28. 10. 1965. godine u Busali Đenovi (Busalla Genova), Italija, državljanina Italije, koji se tereti za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Prema navodima optužnice, Sergio Costa je 13. 04. 2012. godine, u 21.00 sati, na MGP Orahovlje, općina Ljubuški, na ulasku u BiH, službenoj osobi u institucijama BiH ponudio dar da u okviru svog ovlaštenja ne izvrši ono što bi morao izvršiti, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je kao vozač autobusa italijanskih oznaka, u kojem su se nalazila 43 putnika, italijanska državljana, pristupio u službene prostorije gdje je policijski službenik vršio kontrolu, očitavanje dokumenata na čitačima, te predočio svoju putnu ispravu, dokumente o registraciji autobusa i putnu listu na kojoj se nalazio spisak putnika. Granični policajac je, nakon što je uočio da nema potrebnih putnih isprava putnika, zatražio od optuženog da donese sve putne isprave, na šta je isti rekao: „ne sve dokumente“ i gestikulirao da mu se žuri u Međugorje, a nakon toga iz novčanika izvadio dvije novčanice od po 20,00 eura i stavio ih pred policajca na sto, da policajac ne izvrši graničnu kontrolu putnika.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.