BiH
0

Optužnica protiv Straživuka zbog porezne utaje

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Srećka Straživuka (1965.) koji se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje.

Optužnica Straživuka tereti da je od 28. maja do 5. augusta 2005. godine vršeći dužnost direktora u pravnoj osobi društva s ograničenom odgovornošću u Banjoj Luci kao porezni obveznik u namjeri da izbjegne plaćanja poreznih davanja, propisanih zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, robu ukupne vrijednosti od 740.731,58 KM, prodao njemu poznatim kupcima, a promet ove robe nije obračunao i prijavio, niti platio porez.

U optužnici se navodi da je Straživuk da bi ovu prodaju prikrio na osnovu bjanko ovjerenih narudžbenica i izjava da roba služi za dalju prodaju pravnoj osobi u Laktašima sačinio fiktivne račune i otpremnice.

Optuženi je potom gotov novac predavao predstavniku pravne osobe radi polaganja na njegov račun otvoren kod poslovne banke i istovremeno vršio prijenos na račun svog društva s ograničenom odgovornošću.

Na ovaj način izvršena je utaja poreza od 104.535,93 KM.

Optuženi Srećko Straživuk se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, dajući lažne podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos 50.000 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.