BiH
0

Optužnica protiv sedam osoba zbog organizovanog kriminala u preduzeću Unsko-sanske šume

Klix.ba
Adnan Tulić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva USK-a
Adnan Tulić, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva USK-a
Kantonalno tužilaštvo USK u Bihaću je podiglo optužnicu protiv Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Enesa Karića, Rasima Mehmedovića i Sirćo Fahira, odgovornih osoba ŠPD Unsko-sanske šume, zbog krivičnog djela Organizirani kriminal.

Uhapšenima se na teret stavljaju krivična djela primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 383.st.1 KZ FBIH. Optuženima se stavlja na teret da su u periodu od 2006. godine do sredine 2014. godine na području USK, prvenstveno na području Općina Bos.Petrovac, Bos. Krupa, Bihać i Sanski Most, iskorištavali svoje službene položaje.

Prvooptuženi Đevad Muslimović je kao direktor preduzeća i rukovodilac ili šef ove grupe za organizirani kriminal i drugooptuženi Fadil Šehić kao izvršni direktor za šumarstvo, skupa sa ostalima optuženima na pozicijama upravnika i predsjednika Komisije za javne nabavke činili organiziranu kriminalnu grupu.

Oni su optuženi da su po razrađenom zajedničkom planu u kojem je svako od optuženih imao svoju jasno određenu ulogu, koristeći dominanti položaj koji je imala ŠPD Unsko-sanske šume na tržištu drveta i drvenih sortimenata, od više privrednih društva koja se bave sječom drveta primali novac i druge darove ili oblike koristi, kojim radnjama su sebi pribavili korist u iznosu od 540.100,00 KM i zahtijevali još dodatnih 76.500,00 KM.

Naime, ova kriminalna i udružena aktivnost optuženih se odvijala kroz procedure javnih nabavki i dodjele ugovora osnovom kojih su od pravnih i fizičkih lica koja se bave sječom šume zahtijevali i primali novac i druge stvari ili usluge. Bitno je naglasiti, da je uporedo sa ovom veoma složenom istragom, vođena i financijska istraga u kojoj je dokumentovana nezakonito pribavljena imovinska korist s ciljem da ista bude oduzeta, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK-a.

Ova optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Bihaću na potvrđivanje.