BiH
0

Optužnica protiv sedam osoba zbog neovlaštenog prometa drogama

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za neovlašteni međunarodni promet drogama.

Optužnica je podignuta protiv: I.V. (1976.) iz Bijeljine, državljanina BiH i R Srbije, nalazi se u pritvoru od 5. septembra 2012. godine; V.D. (1984.) iz Bijeljine, državljanina BiH; T.Z. (1987.) iz Bijeljine, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Srbije, nalazi se u pritvoru; R.Ž. (1973.) iz Bijeljine, ranije osuđivanog, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru; R.Z. (1979.) iz Bijeljine, državljanke BiH; P.S. (1984.) iz Bijeljine, državljanina BiH i V.R. (1991.) iz Bijeljine, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2012. godine, na području BiH, SR Njemačke i drugih zemalja EU, radi sticanja protupravne imovinske koristi, vršili krijumčarenje kokaina.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi osnovao i rukovodio grupom za organizovani kriminal, koja je organizovana radi vršenja neovlaštene međunarodne nabavke, kupovine, prijevoza, prijenosa i prodaje kokaina, a u kojoj su optuženi imali jasno definirane uloge u izvršenju krivičnih djela.

U okviru istrage u ovom predmetu, u dva navrata je otkriveno i zaplijenjeno više od 900 grama kokaina, čija cijena na ilegalnom narkotržištu iznosi oko 100.000 KM.

Zbog postojanja elemenata međunarodnog krijumčarenja, Tužilaštvo je zajedno s policijskim agencijama ostvarilo značajnu saradnju s pravosudnim i policijskim agencijama drugih država.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.